Слідком Росії відмовився розслідувати отруєння журналіста Володимира Кара-Мурзи

Слідком Росії відмовився розслідувати отруєння журналіста Володимира Кара-Мурзи

26 Травня 2021
1440
26 Травня 2021
09:56

Слідком Росії відмовився розслідувати отруєння журналіста Володимира Кара-Мурзи

1440
Володимир Кара-Мурза буде оскаржувати відмову в суді.
Слідком Росії відмовився розслідувати отруєння журналіста Володимира Кара-Мурзи
Слідком Росії відмовився розслідувати отруєння журналіста Володимира Кара-Мурзи

Слідчий комітет Росії відмовився порушувати кримінальну справу про замах на вбивство політика Володимира Кара-Мурзи.

Як повідомив Кара-Мурза у Facebook, відомство не знайшло в двох випадках його отруєнь, що відбулися в 2015 та 2017 років роках, складу злочину.

«Зрозуміло, будемо оскаржувати відмову в суді – аж до Європейського суду з прав людини. За прискореною процедурою, оскільки мова йде про 2-гу статтю Конвенції (право на життя) і оскільки загроза очевидно зберігається. Адже професійні отруйники з ФСБ як і раніше на службі, а доблесні слідчі з СКР у притул не бачать «події злочину», – написав Кара-Мурза.

У 2015 році Кара-Мурзі раптово стало погано під час зустрічі з колегами. Лікарі поставили діагноз «гостра ниркова недостатність на тлі інтоксикації». Довгий час політик перебував в стані штучної коми, був підключений до апаратів штучного життєзабезпечення. Експертиза, проведена у Франції, встановила значне перевищення норми вмісту важких металів в організмі журналіста, але російська судово-медична експертиза не змогла підтвердити отруєння.

У лютому 2017 року Кара-Мурза був госпіталізований в критичному стані в московську лікарню з такими ж симптомами, як і в 2015 році. Як він пізніше розповідав, лікарі стверджували, що його шанси на виживання були близько 5 відсотків.

Заяву до Слідчого комітету Кара-Мурза написав після виходу розслідування Bellingcat, в якому стверджувалося, що за політиком стежили ті ж співробітники ФСБ, що стежили за Олексієм Навальним перед його отруєнням.

Згідно зі спільним розслідуванням Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за Кара-Мурзою безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною в 2015 та 2017 роках.

Ті ж люди, за версією авторів матеріалу, причетні і до отруєння опозиційного політика Олексія Навального у 2020 році. Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім в Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Розслідуванням отруєння Кара-Мурзи займалося ФБР, воно встановило, що політика дійсно отруїли, але чим саме – з посиланням на секретність, уточнювати не стали.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1440
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду