Російська журналістка Євгенія Альбац: Я приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну

Російська журналістка Євгенія Альбац: Я приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну

14 Березня 2023
4336
14 Березня 2023
19:46

Російська журналістка Євгенія Альбац: Я приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну

4336
«Детектор медіа» на цей момент виявився єдиним українським медіа, яке звернулося до російської журналістки за коментарем щодо її приїзду в Україну.
Російська журналістка Євгенія Альбац: Я приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну
Російська журналістка Євгенія Альбац: Я приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну

Сьогодні, 14 березня, «Детектор медіа» у соцмережах звернувся до російської журналістки Євгенії Альбац, яка наразі перебуває в Україні. Ми просили її пояснити, як саме вона в’їхала на територію країни, зокрема за яким паспортом; яка мета її візиту; хто допоміг їй організувати поїздку українськими містами.  

Ввечері Альбац зреагувала на наше повідомлення. Вона зауважила, що жодне українське видання не зверталося до неї по коментар. «Те, що мені присилають, — це безсовісна брехня», — написала нам російська журналістка, не уточнюючи, хто саме ділиться із нею інформацією та що конкретно є неправдою.

Коли ж ми запропонували поспілкуватися та відповісти на наші питання, Альбац відповіла наступне: «Я в дорозі, і не бачу причин, чому я маю пояснювати [свої дії — «ДМ»]. Я журналіст, тут перебуваю абсолютно офіційно, приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну».

Від подальшого спілкування Альбац відмовилася.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що російська журналістка Євгенія Альбац, яка раніше непрямо висловлювала підтримку російській армії у війні проти України, прибула до нашої держави за паспортом громадянки Ізраїлю. Про це «Детектору медіа» стало відомо з власних джерел.

7 березня Євгенія Альбац повідомила на власній фейсбук-сторінці, що прибула до Хмельницького. Після того вона побувала у Вінниці та Києві, а в неділю 12 березня вже робила дописи, публікуючи фото з Одеси.

«Детектор медіа» звернувся із запитом до СБУ, чи справді громадянка Росії Євгенія Альбац перетинала кордон України, який орган і на якій підставі видав їй дозвіл на в’їзд.

Уже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євгенія Альбац відзначилася неоднозначними висловлюваннями щодо війни, зокрема непрямо висловлюючи підтримку російським військовим у війні проти України.

Зокрема, у вересні 2022 року вона обурювалася недостатній укомплектованості російської армії у війні проти України, називаючи зловживання російських чиновників у забезпеченні армії «за межею добра і зла».

У березні 2023 року під час обговорення війни Росії проти України вона прямо заявила, що «залишається, на жаль чи на щастя, лояльною своєму прапору», тож «не може бажати [розгрому російської армії]».

Євгенія Альбац — російська журналістка, раніше була головною редакторкою російського політичного журналу The New Times. До закриття в лютому 2022 року радіостанції «Эхо Москвы» вела авторську передачу «Полный Альбац». Зараз розвиває свій ютуб-канал.

29 липня 2022 року міністерство юстиції Росії внесло Альбац до реєстру «ЗМІ — іноземних агентів». У вересні 2022-го Альбац оголосила, що переїжджає з Росії до США, де планувала викладати у Нью-Йоркському університеті.

Одеська журналістка, комунікаційниця і письменниця Зоя Казанжи звернулась із запитом до Служби безпеки України щодо того, на яких підставах громадянка Росії, журналістка Євгенія Альбац отримала можливість в’їхати на територію України.

Фото: скриншот

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4336
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду