МЗС: Посольства у Києві не закриваються, російські пропагандисти поширюють фейки

МЗС: Посольства у Києві не закриваються, російські пропагандисти поширюють фейки

18 Жовтня 2022
871
18 Жовтня 2022
13:34

МЗС: Посольства у Києві не закриваються, російські пропагандисти поширюють фейки

871
Олег Ніколенко, МЗС: Здебільшого вкиди роблять російські джерела для того, щоб посіяти паніку.
МЗС: Посольства у Києві не закриваються, російські пропагандисти поширюють фейки
МЗС: Посольства у Києві не закриваються, російські пропагандисти поширюють фейки

Речник українського МЗС Олег Ніколенко заявив, що російська пропаганда поширює фейки про нібито закриття посольств у Києві, щоб посіяти паніку серед громадян України.

«Зараз відбувається багато неправдивих вкидів про функціонування іноземних дипломатичних представництв. Здебільшого їх роблять російські джерела для того, щоб посіяти паніку»,написав Ніколенко у фейсбуці.

Ніколенко звернув увагу на один із таких вкидів про нібито «раптове закриття» посольства Сербії, яке дійсно виїхало з Києва, але ще у березні 2022 року.

«Ми постійно підтримуємо зв'язок з іноземними посольствами, які повернулися до України після 24 лютого. Наразі жодна з установ — США, Великої Британії, Канади, ЄС та багато інших — не повідомляла про наміри виїхати за межі української території. Всі на місці. Ми дуже цінуємо те, що іноземні дипломати залишаються разом з українцями в цей непростий час. Ми вдячні їм за це», – заявив Ніколенко.

Речник МЗС додав, що з посиленням російських ракетних обстрілів та атак дронами-камікадзе по цивільній інфраструктурі деякі країни поновили рекомендації для своїх громадян виїхати за межі України, і це нормальна практика.

Нагадаємо, «Детектор медіа» від початку повномасштабного вторгнення Росії фіксує та спростовує російські фейки й розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію. Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!» та хроніці кремлівської дезінформації #DisinfoChronicle.

17 жовтня вранці росіяни атакували Київ дронами-камікадзе, зафіксовано чотири «прильоти». Після російської атаки виникла пожежа в нежитловій будівлі, кілька житлових будинків пошкоджені. У Києві внаслідок атаки загинули п'ятеро людей. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія своїми ракетними обстрілами та атаками дронів намагається залякати цивільних українців.

Вночі та вранці 10 жовтня росіяни завдали масованих ракетних ударів по Україні, зокрема по Києву, Запоріжжю, Полтавській, Львівській, Дніпропетровській областях. 

Унаслідок ракетної атаки росіян по Києву пошкоджені заклади культури та освіти у центрі міста. Також уламки російських ракет поцілили по двох дипломатичних установах у Києві, завдавши часткових руйнувань їхнім будівлям. 11 жовтня Національна поліція повідомила, що через масований ракетний удар в Україні загинули 19 людей, 108 отримали поранення.  

Фото: Timon91/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
871
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду