Російські пропагандисти не можуть вважатися журналістами, — медійна конференція

Російські пропагандисти не можуть вважатися журналістами, — медійна конференція

3 Листопада 2022
1129
3 Листопада 2022
11:46

Російські пропагандисти не можуть вважатися журналістами, — медійна конференція

1129
Винні у розпалюванні війни російські пропагандисти повинні бути притягнуті до відповідальності. Не варто звужувати механізми цієї відповідальності лише до судового переслідування, адже існують інші види покарань.
Російські пропагандисти не можуть вважатися журналістами, — медійна конференція
Російські пропагандисти не можуть вважатися журналістами, — медійна конференція

Такими є ключові тези, які висловили українські та закордонні експерти під час конференції «Правові та етичні підстави відповідальності російських пропагандистів за поширення пропаганди війни, ненависті та дезінформації», що відбулася 2 листопада 2022 року.

Захід організував Український інститут медіа та комунікації у партнерстві з ЦЕДЕМ, Платформою прав людини, Лабораторією цифрової безпеки за підтримки Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права (ABA ROLI) в межах програми «Сприяння інтернет-свободі в Україні».

Учасники обговорили три ключові теми:

  • роль російських пропагандистських медіа в розпалюванні війни;
  • роль інтернету в поширенні пропаганди війни та дезінформації; пошуки механізмів, які могли би унеможливити використання соціальних медіа з метою поширення дезінформації та пропаганди війни;
  • правові підстави відповідальності за поширення пропаганди війни та дезінформації.

Спікерами конференції стали провідні іноземні та українські спеціалісти у галузі міжнародного права, журналісти та експерти в сфері дезінформації та пропаганди, представники українських урядових структур.

«Ми розглядаємо цю конференцію як перший крок на шляху до міжнародного суду над російськими пропагандистами. Ми розуміємо, що цей шлях буде непростим і довгим. Проте нам важливо уже зараз розпочинати цей процес», — сказала виконавча директорка Українського інституту медіа та комунікації Діана Дуцик.

«Нам би не хотілося чекати десятки років [щоб відбувся трибунал над пропагандистами]», — заявив заступник міністра культури та інформаційної політики з питань євроінтеграції Тарас Шевченко. Він повідомив, що стратегічна мета України — це створення міжнародного трибуналу. А також, на його думку, важливо зафіксувати неможливість заперечувати злочини Росії проти України та українців.

Для досягнення цих цілей надзвичайно важливим є процес документування усіх злочинів (зокрема інформаційних), які скоїли та продовжують коїти росіяни. Цей процес документування потрібно розпочинати уже зараз, вважає Джеймс Бейкер, директор Інституту безпекової політики та права Сіракузького університету, в минулому суддя Апеляційного суду Збройних сил США.

На його думку, потрібно документувати не лише факти пропаганди війни та дезінформації, але й шукати докази фінансування цих пропагандистських кампаній і людей, які за цим стоять. «Бо через п’ять років це встановити буде набагато важче», — вважає він.

В Україні до збирання доказів у справах воєнних злочинів росіян залучена Генеральна прокуратура. В інформаційному полі російську пропаганду війни та ненависті фіксує Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.

«Задача Нацради — забезпечити доказову базу», — говорить керівник управління контролю та моніторингу Олександр Дяченко. Він повідомив, що уже підготовлені два томи з аналізом російської пропаганди і триває робота над третім.

Олександр Дяченко каже, що зараз багато громадських організацій також здійснюють моніторинг російської пропаганди, проте потрібна єдина методологічна рамка на основі права, аби в майбутньому ці матеріали можна було використовувати як доказову базу.

Повну трансляцію конференції можна подивитися за посиланням.

Фото: camilo jimenez з Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1129
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
540 дн. тому
так само, як і українські пропагандисти)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду