СБУ не виявляла кримінального правопорушення у діях російської журналістки Євгенії Альбац

СБУ не виявляла кримінального правопорушення у діях російської журналістки Євгенії Альбац

28 Березня 2023
2530
28 Березня 2023
16:19

СБУ не виявляла кримінального правопорушення у діях російської журналістки Євгенії Альбац

2530
На початку березня громадянка РФ Альбац приїхала до України, як кажуть джерела, за паспортом Ізраїля. Раніше вона заявляла, що «лояльна своєму прапору» і не може бажати розгрому армії Росії.
СБУ не виявляла кримінального правопорушення у діях російської журналістки Євгенії Альбац
СБУ не виявляла кримінального правопорушення у діях російської журналістки Євгенії Альбац

Служба безпеки України повідомила, що не виявила факту кримінального правопорушення у діях російської журналістки Євгенії Альбац і не вручала їй підозру. Про це СБУ повідомила у відповідь на запит «Детектора медіа».

«Інформуємо, що в кримінальних провадженнях, які розслідують слідчі Служби безпеки України, зазначеній у вашому листі іноземній громадянці про підозру у вчиненні злочину наразі не повідомлялось.

У разі виявлення факту кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Служби безпеки України, буде вжито передбачених законодавством заходів реагування», — відповіли у спецслужбі.

В СБУ також запевнили, що проводять «постійну роботу з нейтралізації загроз національній безпеці в інформаційній сфері, насамперед деструктивній діяльності держави-агресора».

Свій запит ми надіслали до СБУ ще 14 березня. У ньому ми запитували:

  • чи справді громадянка Російської Федерації Євгенія Альбац прибула до України;
  • якщо так — коли і де вона перетнула кордон, який орган і на підставі чого видав їй дозвіл/візу для в’їзду в Україну;
  • чи можна трактувати висловлювання Євгенії Альбац як такі, що підпадають під статтю стаття 436-2 ККУ «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників».

Євгенія Альбац — російська журналістка, раніше була головною редакторкою російського політичного журналу The New Times. До закриття в лютому 2022 року радіостанції «Эхо Москвы» вела авторську передачу «Полный Альбац». Зараз розвиває свій ютуб-канал. З липня 2022 року Альбац перебуває у російському  реєстрі «іноземних агентів».  

7 березня 2023 року Альбац повідомила на власній фейсбук-сторінці, що прибула до Хмельницького.   Після того вона побувала у Вінниці та Києві, а в неділю 12 березня вже робила дописи, публікуючи фото з Одеси. За даними джерел «Детектора медіа», Альбац прибула до України за паспортом громадянки Ізраїлю.

У коментарі «ДМ» Альбац заявила, що вона перебуває в Україні «абсолютно офіційно», і «приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну».

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Альбац відзначилася неоднозначними висловлюваннями щодо війни, зокрема непрямо висловлюючи підтримку російським військовим у війні проти України.

Зокрема, у вересні 2022 року вона обурювалася недостатній укомплектованості російської армії у війні проти України, називаючи зловживання російських чиновників у забезпеченні армії «за межею добра і зла».

У березні 2023 року під час обговорення війни Росії проти України вона прямо заявила, що «залишається, на жаль чи на щастя, лояльною своєму прапору», тож «не може бажати [розгрому російської армії]».

Фото: Євгенія Альбац / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2530
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Стас
394 дн. тому
Вона русская жидівка і цім все сказано.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду