Російська журналістка Євгенія Альбац, «лояльна своєму прапору», прибула до України за паспортом Ізраїлю, — джерела

Російська журналістка Євгенія Альбац, «лояльна своєму прапору», прибула до України за паспортом Ізраїлю, — джерела

14 Березня 2023
5286
14 Березня 2023
10:33

Російська журналістка Євгенія Альбац, «лояльна своєму прапору», прибула до України за паспортом Ізраїлю, — джерела

5286
У вересні 2022-го Альбац обурювалася недостатній укомплектованості російської армії у війні проти Україні, а вже у березні 2023-го прямо заявила, що не може бажати розгрому армії Росії. За останні дні вона побувала у Хмельницькому, Вінниці, Києві та Одесі.
Російська журналістка Євгенія Альбац, «лояльна своєму прапору», прибула до України за паспортом Ізраїлю, — джерела
Російська журналістка Євгенія Альбац, «лояльна своєму прапору», прибула до України за паспортом Ізраїлю, — джерела

Російська журналістка Євгенія Альбац, яка раніше непрямо висловлювала підтримку російській армії у війні проти України, прибула до нашої держави за паспортом громадянки Ізраїлю. Про це «Детектору медіа» стало відомо з власних джерел.

Як повідомили джерела, Альбац перетнула український кордон не за російським паспортом, а за паспортом громадянки Ізраїлю. Крім того, жодної інформації щодо заборони в’їзду Альбац в Україну правоохоронці не отримували.

Ще 7 березня Євгенія Альбац повідмила на власній фейсбук-сторінці, що прибула до Хмельницького. Після того вона побувала у Вінниці та Києві, а в неділю 12 березня вже робила дописи, публікуючи фото з Одеси.

Скриншот: Зоя Казанжи

«Детектор медіа» звернувся із запитом до СБУ, чи справді громадянка Росії Євгенія Альбац перетинала кордон України, який орган і на якій підставі видав їй дозвіл на в’їзд.

Уже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євгенія Альбац відзначилася неоднозначними висловлюваннями щодо війни, зокрема непрямо висловлюючи підтримку російським військовим у війні проти України.

Зокрема, у вересні 2022 року вона обурювалася недостатній укомплектованості російської армії у війні проти Україні, називаючи зловживання російських чиновників у забезпеченні армії «за межею добра і зла».

У березні 2023 року під час обговорення війни Росії проти України вона прямо заявила, що «залишається, на жаль чи на щастя, лояльною своєму прапору», тож «не може бажати [розгрому російської армії]».

 

Журналістка Зоя Казанжи пише, що Євгенія Альбац до лютого 2022 року підтримувала російський режим, товаришувала з прокремлівською пропагандисткою Маргаритою Сімоньян, а кілька років тому у своїх ефірах думала, скільки загине українців, коли Росія буде «прокладати коридор із Донбасу до Криму».

«Альбац підтримувала цей режим, дружила з найчорнішими його пропагандистами, а зараз постить фоточки з нашими загиблими, з розбомленими містами та свічками. Лицемірка туйова...

Я вже мовчу про її дружби-контакти з Прилєпіним і Сімоньян, безсоромне позування на фото з ними, публічні поцілунки з пропагандистськими тварюками. Фу», — написала Казанжи.

Євгенія Альбац — російська журналістка, раніше була головною редакторкою російського політичного журналу The New Times. До закриття в лютому 2022 року радіостанції «Ехо Москви» вела авторську передачу «Повний Альбац». Зараз розвиває свій ютуб-канал.

29 липня 2022 року міністерство юстиції Росії внесло Альбац до реєстру «ЗМІ — іноземних агентів». У вересні 2022-го Альбац оголосила, що переїжджає з Росії до США, де планувала викладати у Нью-Йоркському університеті.

Нагадаємо, у червні 2022 року до України приїжджала ексведуча  російського пропагандистського «Первого канала» Марина Овсяннікова. На початку березня 2022 року Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми «Время» зайшла у студію з плакатом «Ні війні». Відео фрагменту трансляції було опубліковано на YouTube. Пізніше росіянка звільнилася з пропагандистського каналу і працевлаштувалася до німецького видання Die Welt.

1 червня у Києві в офісі інформагенції «Інтерфакс-Україна» мала відбутися пресконференція «Викриття від Марини Овсяннікової: як працює російська пропаганда». Однак її скасували за пів години після публікації анонсу 31 травня.

Також Овсяннікова мала завітати на зустріч зі студентами Інституту журналістики Київського національного університету імені Шевченка. Втім, відразу отримала відмову від керівництва навчального закладу. 

Після поїздки в Україну росіянка розповіла, що «дивом виїхала», і її «евакуацією» займалася редакція Die Welt. Вона стверджувала, що мала намір записати інтерв’ю з Володимиром Зеленським, однак президент не підтвердив це. Більше про Марину Овсяннікову та її перебування в Києві читайте у матеріалі «ДМ» «Овсяннікова, сер. Що відомо про невдалу пресконференцію пропагандистки в Києві».

Головне фото: Євгенія Альбац / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5286
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Anatoliy
379 дн. тому
Such "journalists" as you are called журналюга in our country. Do you realize that by supporting the Kremlin occupiers, you cast a shadow even over your Holocaust?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду