detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
14.03.2023 19:46
Російська журналістка Євгенія Альбац: Я приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну
Російська журналістка Євгенія Альбац: Я приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну
«Детектор медіа» на цей момент виявився єдиним українським медіа, яке звернулося до російської журналістки за коментарем щодо її приїзду в Україну.

Сьогодні, 14 березня, «Детектор медіа» у соцмережах звернувся до російської журналістки Євгенії Альбац, яка наразі перебуває в Україні. Ми просили її пояснити, як саме вона в’їхала на територію країни, зокрема за яким паспортом; яка мета її візиту; хто допоміг їй організувати поїздку українськими містами.  

Ввечері Альбац зреагувала на наше повідомлення. Вона зауважила, що жодне українське видання не зверталося до неї по коментар. «Те, що мені присилають, — це безсовісна брехня», — написала нам російська журналістка, не уточнюючи, хто саме ділиться із нею інформацією та що конкретно є неправдою.

Коли ж ми запропонували поспілкуватися та відповісти на наші питання, Альбац відповіла наступне: «Я в дорозі, і не бачу причин, чому я маю пояснювати [свої дії — «ДМ»]. Я журналіст, тут перебуваю абсолютно офіційно, приїхала писати про повномасштабне вторгнення Росії в Україну».

Від подальшого спілкування Альбац відмовилася.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що російська журналістка Євгенія Альбац, яка раніше непрямо висловлювала підтримку російській армії у війні проти України, прибула до нашої держави за паспортом громадянки Ізраїлю. Про це «Детектору медіа» стало відомо з власних джерел.

7 березня Євгенія Альбац повідомила на власній фейсбук-сторінці, що прибула до Хмельницького. Після того вона побувала у Вінниці та Києві, а в неділю 12 березня вже робила дописи, публікуючи фото з Одеси.

«Детектор медіа» звернувся із запитом до СБУ, чи справді громадянка Росії Євгенія Альбац перетинала кордон України, який орган і на якій підставі видав їй дозвіл на в’їзд.

Уже після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євгенія Альбац відзначилася неоднозначними висловлюваннями щодо війни, зокрема непрямо висловлюючи підтримку російським військовим у війні проти України.

Зокрема, у вересні 2022 року вона обурювалася недостатній укомплектованості російської армії у війні проти України, називаючи зловживання російських чиновників у забезпеченні армії «за межею добра і зла».

У березні 2023 року під час обговорення війни Росії проти України вона прямо заявила, що «залишається, на жаль чи на щастя, лояльною своєму прапору», тож «не може бажати [розгрому російської армії]».

Євгенія Альбац — російська журналістка, раніше була головною редакторкою російського політичного журналу The New Times. До закриття в лютому 2022 року радіостанції «Эхо Москвы» вела авторську передачу «Полный Альбац». Зараз розвиває свій ютуб-канал.

29 липня 2022 року міністерство юстиції Росії внесло Альбац до реєстру «ЗМІ — іноземних агентів». У вересні 2022-го Альбац оголосила, що переїжджає з Росії до США, де планувала викладати у Нью-Йоркському університеті.

Одеська журналістка, комунікаційниця і письменниця Зоя Казанжи звернулась із запитом до Служби безпеки України щодо того, на яких підставах громадянка Росії, журналістка Євгенія Альбац отримала можливість в’їхати на територію України.

Фото: скриншот

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY