ОП: Російські пропагандисти, лідери думок та артисти потрапили до Дорожньої карти індивідуальних санкцій

ОП: Російські пропагандисти, лідери думок та артисти потрапили до Дорожньої карти індивідуальних санкцій

22 Жовтня 2022
2019
22 Жовтня 2022
10:25

ОП: Російські пропагандисти, лідери думок та артисти потрапили до Дорожньої карти індивідуальних санкцій

2019
ОП: Пропагандисти розділені на тих, хто генерує ідеї для пропаганди, і тих, хто поширює ці ідеї (на фото – російський диктатор Путін та російський політолог та пропагандист Федір Лук'янов).
ОП: Російські пропагандисти, лідери думок та артисти потрапили до Дорожньої карти індивідуальних санкцій
ОП: Російські пропагандисти, лідери думок та артисти потрапили до Дорожньої карти індивідуальних санкцій

Міжнародна робоча група Єрмака-Макфола щодо санкцій проти Росії підготувала оновлену Дорожню карту індивідуальних санкцій проти російських пропагандистів, лідерів думок та артистів. Вперше Дорожню карту презентували 6 червня, тоді туди також увійшли окремі російські пропагандисти.

Документ від 18 жовтня містить базовий перелік російських пропагандистів, лідерів думок, артистів. ОП зазначає, що вони «генерують і поширюють наративи кремлівської пропаганди, брехню щодо війни Росії проти України й таким чином підтримують політику, спрямовану на підрив територіальної цілісності, суверенітету, незалежності та безпеки нашої держави». Робоча група обіцяє  доповнювати цей список.  

У Дорожній карті індивідуальних санкцій виокремлені, серед іншого, пропагандисти, які послідовно відтворюють брехливі наративи відповідно до політики Кремля, закладаючи ідеологічний фундамент для російської війни та приховуючи воєнні злочини, що й надалі скоюють за наказом Кремля.

Пропагандисти розділені на дві великі групи: ті, хто генерує ідеї для пропаганди (ідеологи, експерти, науковці), і ті, хто поширює ці ідеї (журналісти, артисти та зірки).

Одіозні аналітичні центри (як-от Міжнародний дискусійний клуб «Валдай», «Ізборський клуб», Рада із зовнішньої та оборонної політики, Російська рада з міжнародних справ (РРМС) і Російський інститут стратегічних досліджень (РІСД)) мають тісні зв’язки з високопосадовцями, підтримують дії влади, напрацьовують пропагандистські наративи. 

Серед тих, хто залучений до поширення інформації на підтримку війни з Україною, – не лише журналісти чи експерти, а й ті, хто є «солдатами» в цій гібридній війні. 

«До Дорожньої карти індивідуальних санкцій внесені артисти, які є не менш небезпечними, ніж корпоративні пропагандисти, завдяки здатності швидко та дієво поширити пропаганду на широкі маси. З початку повномасштабного вторгнення багато з них відвідали тимчасово окуповані території України, виступили на концертах на підтримку Росії чи публічно підтримали режим Президента РФ та його війну. Їхня діяльність не пов’язана із журналістикою, свободою висловлення думки чи наукою, проте цілеспрямовано допомагає зусиллям військово-політичного керівництва Росії в Україні». 

ОП нагадує, що більшість із них проводять свої відпустки за кордоном, багато хто володіє дорогою нерухомістю у Європі та США. Загалом у списку – 166 людей, деякі з них уже перебувають під санкціями в Україні та в інших країнах. 

Серед них, зокрема, пропагандисти Олександр Дугін, Сергій Караганов, Федір Лук'янов, Дмитро Тренін, а також низка співаків та артистів: Лев Лещенко, Філіп Кіркоров, Любов Успенська, Лоліта Мілявська та інші.

Міжнародна робоча група рекомендує демократичним країнам у всьому світі включити до своїх санкційних списків тих осіб, які поки уникнули обмежень.

Повний документ – за посиланням.

Міжнародна робоча група створена з ініціативи президента  Володимира Зеленського, її співголовами є керівник ОПУ Андрій Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), ексрадник президента США з питань національної безпеки, посол Майкл Макфол.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2019
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду