«Ситуація важка та серйозна». Соловйов та інші пропагандисти змінили риторику щодо війни – ЗМІ

«Ситуація важка та серйозна». Соловйов та інші пропагандисти змінили риторику щодо війни – ЗМІ

11 Вересня 2022
1064
11 Вересня 2022
12:58

«Ситуація важка та серйозна». Соловйов та інші пропагандисти змінили риторику щодо війни – ЗМІ

1064
Тим часом Збройні сили України повідомляють про значні успіхи на харківському напрямку.
«Ситуація важка та серйозна». Соловйов та інші пропагандисти змінили риторику щодо війни – ЗМІ
«Ситуація важка та серйозна». Соловйов та інші пропагандисти змінили риторику щодо війни – ЗМІ

Російські державні ЗМІ замовчують успіхи українського контрнаступу на Харківщині, однак інколи визнають поразки РФ. Про це йдеться в огляді західної преси, опублікованому «Радіо Свобода».

Як відзначає оглядач ВВС Френсіс Скарр, у російські ЗМІ просочується паніка, спричинена успіхами Збройних сил України на фронті. Наприклад, після боїв поблизу Ізюма на Харківщині ведучий російської спортивної програми Антон Анісімов звернувся до глядачів із закликом: «Всі, хто вірує, нехай моляться за наших хлопців!».

А ведуча телеканалу «Россия 1» Ольга Скабеєва відійшла від спроб поглумитися над українцями, влаштовуючи в ефірі лінгвістичний розбір відмінностей між словами «паляниця» і «полуниця». Тепер, як зазначає Скарр, її почали непокоїти наслідки війни в Україні. «Хто і за яких обставин сподівається перемогти ядерну державу?[...] Які загалом у цих людей плани?» – почала міркувати в ефірі пропагандистка. В одному з випусків своєї програми вона навіть повідомила про «відхід сил РФ».

Політик російської Соціалістичної партії Сергій Міронов у суботу закликав скасувати салюти, заплановані у зв'язку зі святкуванням Дня Москви, «з поваги до тих, хто на фронті».

Позначився на настроях російських пропагандистів й успіх української армії у звільненні Балаклії на Харківщині. Після 8 вересня впродовж тижня тон російських державних ЗМІ ставав все менш «радісним», пише у своїй статті під заголовком «Команда Путіна визнає, що справджується найгірший для них сценарій» журналістка The Daily Beast Джулія Девіс.

Російський ведучий Володимир Соловйов вже назвав ситуацію на фронті «важкою та серйозною». Втім, він продовжує розповідати про повномасштабну війну РФ проти України як про «спецоперацію», йдеться в огляді заяв російських пропагандистів, опублікованому у виданні The Daily Beast.

Дописи російських блогерів, які потрапили до огляду The Guardian, теж стали менш оптимістичними. Ці автори все ще підтримують війну в Україні, але тепер все більше критикують Кремль та російське військове керівництво. «Ми вже програли, решта – лише питання часу», – пише російський полковник Ігор Гіркін, колишній командир російських сил на Донбасі. Як відомо, Нідерланди оголосили Гіркіна у розшук як особу, причетну до збиття у 2014 році малазійського «Боїнга» рейсу MH17 над Донецькою областю.

Як відзначив у коментарі The Guardian аналітик з російської безпеки Марк Галеотті, у Росії «зростає прірва між офіційною позицією та реальністю».

Тим часом українські журналісти змушені залишати свою роботу, аби долучатися до захисту країни зі зброєю в руках. Зокрема, таке рішення ухвалила кореспондентка телеканалу «Україна 24» Анастасія Блищик після того, як у боях за Харківщину загинув її наречений Олександр Махов. Вже місяць, як вона продовжує його справу у звільненні Харківської області від російських окупантів.

Збройні сили України повідомляють про значні успіхи на харківському напрямку. До виходу на державний кордон залишається 50 кілометрів, повідомляє головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Нагадаємо, 8 серпня під час боїв за Балаклію загинув оператор Прямого каналу Олексій Юрченко.

У липні на Донеччині загинув журналіст Олександр Савоченко. До війни він працював на телеканалах «Київ», СТБ, Суспільне, в інформагентстві «Франс Прес».

У червні, імовірно, в бою загинув генеральний директор видавництва «Бліц-інформ», колишній шеф-редактор журналу «Бізнес», військовий Володимир Чеповий

Фото: «Армія Інформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1064
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду