Російські пропагандисти знову посилюють наратив, що Польща планує напад на сусідів

Російські пропагандисти знову посилюють наратив, що Польща планує напад на сусідів

25 Грудня 2022
1851
25 Грудня 2022
10:00

Російські пропагандисти знову посилюють наратив, що Польща планує напад на сусідів

1851
Московські політики вже погрожують Польщі «четвертим поділом» за «намагання захопити Україну».
Російські пропагандисти знову посилюють наратив, що Польща планує напад на сусідів
Російські пропагандисти знову посилюють наратив, що Польща планує напад на сусідів

Кремль посилив пропагандистські публікації про Польщу, яка нібито планує воювати проти сусідів. Про це з посиланням на інтерв’ю для PAP урядового уповноваженого з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслава Жарина пише «Європейська правда». 

«Заступник голови комітету у закордонних справах Ради Федерації Росії Володимир Джабаров погрожує Польщі "четвертим поділом", якщо ми захочемо "претендувати на українські території" і проводити агресивну політику щодо наших сусідів», – сказав Жарин. Крім того, за словами представника польського уряду, подібним чином постійно висловлюється речниця МЗС Росії Марія Захарова, яка зокрема заявила, що Польща нібито розпочала тактичну підготовку до анексії земель Західної України.

Як відзначив Станіслав Жарин, російську пропаганду в її антипольській риториці активно підтримує Білорусь. Зокрема, провладні медіа застерігають від дій Польщі, нібито спрямованих на дестабілізацію Білорусі.

Наратив про наміри Польщі «поглинути» частину України Росія використовує з початку повномасштабного вторгнення. «Детектор медіа» докладно аналізував історію його виникнення і практику застосування.

Нагадаємо, міф про Польщу, яка має намір приєднати частину України, у Росії вже тривалий час просувають на різних рівнях. Окрім Путіна, про це говорили голова Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін, секретар Ради безпеки Дмитро Медведєв, спікерка Міністерства закордонних справ Марія Захарова, секретар Ради безпеки Микола Патрушев. Підспівував їм колишній нардеп від «Опозційної платформи — За життя» Ілля Кива, колишній прем’єр України Микола Азаров, «президент» Білорусі Олександр Лукашенко, а також численні блогери, воєнкори та «політологи», наприклад Юрій Подоляка та Яков Кедмі.

У грудні цього року нижня палата парламенту Польщі визнала Росію державою, яка підтримує тероризм. Як ідеться у резолюції, Росія несе безпосередню відповідальність за збиття рейсу MH17 у липні 2014 року, коли загинули 298 осіб. Так само Росія відповідальна за катастрофу літака ВПС Польщі у Смоленську в квітні 2010 року, в результаті якої загинули 96 людей, зокрема тодішній президент Польщі Лех Качинський.

В листопаді керівна партія Польщі «Право і справедливість» презентувала проєкт закону щодо створення спецкомісії, яка розслідувала би вплив Росії на внутрішню політику Польщі у 2007-2022 роках. Зокрема, вона має на меті скасування адміністративних рішень, виданих в результаті російських впливів. Очікується, що комісія буде створена на початку 2023 року.

Фото: Zmina

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1851
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду