Журналістка Зоя Казанжи звернулась із запитом до СБУ щодо підстав для в’їзду в Україну громадянки РФ Євгенії Альбац

Журналістка Зоя Казанжи звернулась із запитом до СБУ щодо підстав для в’їзду в Україну громадянки РФ Євгенії Альбац

14 Березня 2023
2717
14 Березня 2023
14:40

Журналістка Зоя Казанжи звернулась із запитом до СБУ щодо підстав для в’їзду в Україну громадянки РФ Євгенії Альбац

2717
«Від своїх джерел я дізналася, що Альбац в’їхала за російським паспортом», — каже одеська журналістка.
Журналістка Зоя Казанжи звернулась із запитом до СБУ щодо підстав для в’їзду в Україну громадянки РФ Євгенії Альбац
Журналістка Зоя Казанжи звернулась із запитом до СБУ щодо підстав для в’їзду в Україну громадянки РФ Євгенії Альбац

Одеська журналістка, комунікаційниця і письменниця Зоя Казанжи звернулась із запитом до Служби безпеки України щодо того, на яких підставах громадянка РФ, журналістка Євгенія Альбац отримала можливість в’їхати на територію України. Про це Казанжи написала на своїй фейсбук-сторінці.

«Детектор медіа» зв’язався із одеською журналісткою, щоб вточнити деталі.

Як розповіла Зоя Казанжи, у своєму запиті вона просить СБУ роз’яснити, на підставі чого і який саме орган видав Євгенії Альбац візу для в’їзду в Україну.

Також Казанжи запитує, чи не підпадають висловлювання російської журналістки під статтю 436-2 «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників» Кримінального кодексу України. Свій запит Казанжи супроводила деякими матеріалами з відкритих джерел, в яких зафіксовані висловлювання Альбац, котрі, на думку одеської журналістки, варто кваліфікувати саме з точки зору цієї статті ККУ.

Третє питання, з яким Казанжи звернулася до СБУ, стосується того, хто саме із посадових осіб чи громадських організацій супроводжує Альбац під час її перебування в Одесі. «З того, що Альбац оприлюднює у соцмережах, зрозуміло, що у неї певний тур по Україні. Мої джерела говорять, що вона не сплачує за це сама. Можливо, СБУ встановить, хто фінансує її перебування в Україні», — сказала у коментарі нашій редакції одеська журналістка.

Казанжи направила свій запит голові Управління СБУ в Одеській області і копію — голові СБУ Василю Малюку. На підтримку запиту висловились близько п’ятдесяти представників громадськості Одеси, повідомила журналістка.

«Від своїх джерел я дізналася, що Альбац в’їхала в Україну за російським паспортом. Я не можу ні підтвердити, ані спростувати цю інформацію. Але я сприймаю візити в Україну “хороших росіян” як сигнал про те, що нам, українцям, заважають відірватися від Росії, нам демонструють, що ми прив’язані до них», — заявила нашій редакції Зоя Казанжи. Вона також уточнила, що бажаним сценарієм розвитку подій вважала би «як мінімум видворення Альбац з України».

Як журналістка і комунікаційниця Казанжи переконана, що українській владі варто відкрито пояснити суспільству підстави, на яких в Україну можуть пускати громадян РФ.

«Я хочу зрозуміти, як сюди зараз можуть в’їжджати росіяни. Можливо, є якийсь порядок, про який ми не знаємо. Очевидно, що чергові повідомлення про візити до нас росіян збурюють українське суспільство, і нам це не потрібно. Тому українська влада має чесно прокомунікувати, на яких підставах вони ухвалюють рішення про дозвіл для того чи іншого громадянина Росії приїхати до нас», — сказала Казанжи.

«Детектор медіа» також звернувся до Євгенії Альбац з проханням пояснити мету та інші деталі її приїзду в Україну.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, спираючись на інформацію від наших джерел, що Євгенія Альбац прибула в Україну за паспортом Ізраїлю. Як відомо, громадяни Ізраїлю можуть перебувати без візи на території України протягом трьох місяців.

Євгенія Альбац — російська журналістка, раніше була головною редакторкою російського політичного журналу The New Times. До закриття в лютому 2022 року радіостанції «Эхо Москвы» вела авторську передачу «Полный Альбац». Зараз розвиває свій ютуб-канал.

29 липня 2022 року міністерство юстиції Росії внесло Альбац до реєстру «ЗМІ — іноземних агентів». У вересні 2022-го Альбац оголосила, що переїжджає з Росії до США, де планувала викладати у Нью-Йоркському університеті.

Фото: скриншот

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2717
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тарас
407 дн. тому
що ви хочете від шапіто
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду