detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
26.08.2022 12:33
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру»
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру»
Також рекомендував усі можливі реорганізації в галузі кіно попередньо обговорювати в профільному комітеті.

Парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 26 серпня 2022 року обговорив ситуацію, яка склалася навколо наказу Держкіно про реорганізацію «Довженко-Центру», й одноголосно ухвалив рішення рекомендувати скасувати це рішення.

На думку більшості членів комітету, цей наказ є незаконним, реорганізація підприємства під час війни є не на часі.

Заступника голови комітету Павла Сушка обурило те, що про такий наказ і бурхливу реакцію на нього спільноти, він дізнався з соцмереж. Тому він запропонував ухвалити рішення рекомендувати всі подібні плани щодо реорганізації чи ліквідації попередньо обговорювати в профільному комітеті.

Під час обговорення, в якому взяли участь керівниця Держкіно Марина Кудерчук, керівниця «Довженко-Центру» Олена Гончарук, ексголова Державної служби кінематографії, директор Інституту культурології НАМ України Ганна Чміль, кінокритик і кінознавець Сергій Тримбач, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та інші.

Перша заступниця голови комітету Ірина Констанкевич запропонувала опрацювати всі пропозиції щодо подальшої роботи всіх установ/підприємств, причетних до кіногалузі, й ухвалити окреме рішення.

Також членів комітету схвилювала інформація Марини Кудерчук про те, що наразі кошти на виробництво фільмів не виділяються, хоча в держбюджеті на Держкіно передбачено на 2022 рік 90 млн гривень. За словами пані Кудерчук, кошти йдуть лише на заробітні плати. «Ми наразі намагаємося розрахуватися з боргами за вже виготовлені фільми, але це дуже важко», – сказала вона.

На думку членів комітету, в час війни виробники українських фільмів не мають права простоювати, вони повинні робити фільми про українських героїв.

Олена Гончарук також звернула увагу на обсяг фінансування «Довженко-Центру». «Ми маємо на рік 7 млн гривень державної підтримки. Це фактично бюджет фільму «Скажене весілля-3», яке профінансувала держава», – зауважила вона.

Нагадаємо, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Ряд культурних інституцій виступили проти реорганізації «Довженко-Центру». Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР. Також на сайті Кабінету міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

У МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду «Довженко-Центру». 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY