Україна готувалася до великої війни, прибираючи «медійних гауляйтерів» – Данілов

Україна готувалася до великої війни, прибираючи «медійних гауляйтерів» – Данілов

18 Червня 2022
3649
18 Червня 2022
15:30

Україна готувалася до великої війни, прибираючи «медійних гауляйтерів» – Данілов

3649
Секретар РНБОУ пояснив, для чого заздалегідь почали вимикати канали, зокрема, з пулу Медведчука.
Україна готувалася до великої війни, прибираючи «медійних гауляйтерів» – Данілов
Україна готувалася до великої війни, прибираючи «медійних гауляйтерів» – Данілов

Україна готувалася до великої війни, прибираючи з інфопростору так званих «медійних гауляйтерів», які просували проросійські наративи. Про це секретар РНБО України Олексій Данілов розповів в інтерв'ю Liga.net. Він зауважив, що все, про що доповідала американська розвідка стосовно готовності Росії до повномасштабного наступу, для України не було несподіванкою.

«Готуватися до війни ми почали заздалегідь. Ми зрозуміли, що треба максимально прибирати вплив РФ. Уявіть собі, якби до 24 лютого оці всі медійні гауляйтери, які волали з пропагандистських каналів, були в ефірі нашого телебачення. Уявіть, що [Віктор] Медведчук не вдома з браслетом на нозі сидить, а продовжує працювати зі своєю агентурою.

Уявіть, що ми не приділяємо уваги нашому кіберзахисту та зв’язку. І 25 лютого ні в кого немає телебачення, радіомовлення, ви не можете зателефонувати… Ми півтора року готувалися, щоб всі комунікації були захищені. Під час війни це питання номер один», – сказав Данілов.

Нагадаємо, впровадження санкцій проти телеканалів «групи Медведчука» та його формального власника, нардепа від «ОПЗЖ» Тараса Козака, стало медіаподією 2021 року.

Відповідне рішення РНБО проти депутата Зеленський ввів у дію на початку лютого 2021 року. Санкції запровадили на п’ять років і проти компаній-власників ліцензій телеканалів «групи Медведчука». Серед них три новинні канали — «112 Україна», NewsOne та ZIK. Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції — актом цензури.

Журналісти медіахолдингу Тараса Козака заснували ТОВ «Медіахолдинг Новини» і стали власниками каналу Перший незалежний. За годину в ефірі він припинив мовлення на супутнику. Це відключення відбулось уже не через санкції. Коментуючи його, перший заступник голови Нацради Валентин Коваль нагадав, що СБУ попереджала, що запуск Першого незалежного загрожує інформаційній безпеці.

Дев’ять місяців канали Медведчука мовили тільки в інтернеті, а також в ефірі кількох регіональних мовників, які згодом отримали попередження Нацради через незаконну ретрансляцію.

Восени 2021-го нардеп від «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич оголосив, що став мажоритарним акціонером ТОВ «Медіахолдинг Новини». Придбаний ним телеканал Ukrlive почав ретранслювати заблокований Перший незалежний.

28 грудня 2021 року РНБО запровадила санкції і проти UkrLive, і проти Першого незалежного, і проти компанії, яка виробляє для них контент, — ТОВ «Медіахолдинг новини».

Медведчука в 2021 році відправили під домашній арешт двічі в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня (щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу). Під арештом він залишався до 24 лютого, коли Росія почала повномасштабний наступ, а нардеп втік.

12 квітня стало відомо, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

Окрім того, 11 листопада 2021 року Рада національної безпеки і оборони запровадила санкції проти проросійського телеканалу «Наш». Канал припинили транслювати оператори платного телебачення.

22 січня 2022 року МЗС Великої Британії заявило про змову Кремля з метою встановити промосковську фігуру на чолі уряду України. Кандидатом від Кремля нібито має стати власник каналу «Наш» Євгеній Мураєв. Сам Мураєв заперечив заяву Лондона та має намір судитись проти уряду Сполученого Королівства. 

Колаж: dialog.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3649
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду