Медведчук дав свідчення проти Порошенка – СБУ

Медведчук дав свідчення проти Порошенка – СБУ

23 Травня 2022
2350
23 Травня 2022
10:20

Медведчук дав свідчення проти Порошенка – СБУ

2350
СБУ: Медведчук розповів про схему виведення з держвласності частини нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» та про деталі закупівлі вугілля у бойовиків.
Медведчук дав свідчення проти Порошенка – СБУ
Медведчук дав свідчення проти Порошенка – СБУ

СБУ заявила, що підозрюваний у держзраді нардеп Віктор Медведчук дав свідчення проти п’ятого президента, нардепа «Європейської солідарності» Петра Порошенка.

Зокрема, Медведчук розповів про «схему виведення з державної власності» частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного палива.

«Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль у ній колишнього президента Петра Порошенка. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях», повідомляє СБУ.

Затриманий запевняє, що питаннями трубопроводу він опікувався на прохання експрезидента.  

«Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», – стверджує Медведчук.

Крім того, Медведчук поділився своїм баченням того, як у 2014-2015 роках було налагоджено механізм закупівлі вугілля для потреб енергетики України у так званих «Л/ДНР», тобто практично – у ватажків бойовиків.

«У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з Президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему», – стверджує затриманий Медведчук.

СБУ заявляє, що Медведчук назвав конкретні прізвища високопосадовців, причетних до завдання шкоди інтересам держави, – це колишні урядовці, екскерівництво Нацбанку, народні депутати і представники правоохоронних структур.

Служба безпеки продовжує слідчі дії із затриманим, щоб встановити всі факти, обставини, організаторів і учасників вчинених злочинів.

У 2021 році Bihus.Info опублікував розслідування, в якому серед іншого йшлося про те, що Віктор Медведчук нібито обговорював перебирання контролю над українською частиною нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» у 2015 році.

Підозрюваний у державній зраді нардеп Віктор Медведчук наразі перебуває під арештом без права внесення застави.

24 лютого нардеп втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався від слідства у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

За даними СБУ, ФСБ Росії намагалася вивезти Медведчука до невизнаного Придністров'я, а потім до РФ. Однак доїхати Медведчук зміг лише до меж Київської області.

Медведчук просив президента Володимира Зеленського обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, однак Росія відмовилась від цього.

До моменту своєї втечі, 24 лютого, Медведчук залишався під домашнім арештом. Такий запобіжний захід йому обирали двічі в межах різних кримінальних проваджень: 13 травня (щодо видобутку нафти і газу в Чорному морі) та 12 жовтня 2021 року (щодо сприяння діяльності терористичної організації через поставки вугілля з окупованих територій Донбасу). 

2 листопада 2021 року Печерський суд змінив запобіжний захід для Медведчука з домашнього арешту на особисте зобов'язання до 31 грудня в межах епізоду про держзраду і замах на розграбування національних ресурсів у Криму. В іншій справі домашній арешт залишався чинним.

Скріншот відео: СБУ/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2350
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду