РНБО затвердила положення про реєстр олігархів, він обов'язково буде – Данілов

РНБО затвердила положення про реєстр олігархів, він обов'язково буде – Данілов

17 Червня 2022
3222
17 Червня 2022
18:24

РНБО затвердила положення про реєстр олігархів, він обов'язково буде – Данілов

3222
Олексій Данілов: Реєстр олігархів буде обов'язково, інша справа – хто в ньому буде.
РНБО затвердила положення про реєстр олігархів, він обов'язково буде – Данілов
РНБО затвердила положення про реєстр олігархів, він обов'язково буде – Данілов

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що Радбез у травні провів засідання, під час якого проголосував за положення про реєстр олігархів.

Про це Данілов розповів в інтерв’ю LIGA.net, яке буде опубліковано 18 червня. 

За словами Данілова, відповідний указ президента з'явиться найближчим часом. Олексій Данілов підкреслив, що реєстр олігархів «буде обов'язково»

«Інша справа – хто в ньому буде, в який спосіб це буде відбуватись і чи є в нас сьогодні час приділяти цьому питання максимальну увагу. Але ми маємо діяти по закону», – сказав він.

Чи допомогла війна провести певну деолігархізацію, можна говорити після завершення російського вторгнення, переконаний Данілов: «Ті люди, яких можна вважати олігархами, по-різному себе поводять. Хтось залишився у країні, а хтось втік. Хтось допомагає максимально армії, хоча не робить селфі, не розповідає про кожну автівку за €20 000, що сам її привіз».

На питання, чи йде мова про п'ятого президента Петра Порошенка, Олексій Данілов сказав, що це не тільки та людина, про яку згадав журналіст.

«Так само як і коли почали фотографуватися з автоматами – я таких називаю "селфістами". Дуже дратує, коли з війни починають робити політичний кіч. І таких, на жаль, багато», – відповів він.

9 червня  голова Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що створення реєстру олігархів не є актуальним. На його думку, олігархи втратили центри головного впливу, а саме бізнес, наприклад, телеканали. 

5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про олігархів. 

Читайте також: 

Закон про деолігархізацію мав повноцінно запрацювати у травні 2022 року, РНБО готувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно закону, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

  • беруть участь у політичному житті;
  • мають значний вплив на ЗМІ;
  • громадянин є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який має монопольне становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  • мають активи на понад 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законопроєктом.

Ексспікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважав, що складання списків олігархів має бути прерогативою незалежної комісії, яку необхідно створити при Нацагентстві з питань запобігання корупції (НАЗК).

Фото: пресслужба РНБО

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3222
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду