Співробітники медіахолдингу Козака створюють свій канал на базі львівського «Першого незалежного»

Співробітники медіахолдингу Козака створюють свій канал на базі львівського «Першого незалежного»

24 Лютого 2021
22357
24 Лютого 2021
20:50

Співробітники медіахолдингу Козака створюють свій канал на базі львівського «Першого незалежного»

22357
Їхня нова компанія вже його купила. За даними джерел, канал уже готує рекламну кампанію та планує почати роботу в квітні.
Співробітники медіахолдингу Козака створюють свій канал на базі львівського «Першого незалежного»
Співробітники медіахолдингу Козака створюють свій канал на базі львівського «Першого незалежного»

Власні джерела «Детектора медіа» повідомляють, що новий канал, який планують запускати колишні співробітники ZIK, NewsOne и «112», вже створюється на базі регіонального львівського каналу «Перший незалежний». Запуск планується у квітні 2021 року. Виходячи з даних Єдиного державного реєстру, 24 лютого в каналу змінився власник: ним стало ТОВ «МЕДІАХОЛДИНГ НОВИНИ», створене 18 лютого 100 працівниками каналів Медведчука.

Джерела «Детектора медіа» надали макети реклами нового каналу за участю співробітників холдингу «Новини», канали якого припинили мовлення через санкції, — ведучих Анастасії Дайнод та Надії Сасс.

Роман Любицький, засновник та керівник ТОВ «Тайм медіа», якому належав канал «Перший незалежний», в розмові з «Детектором медіа» не підтвердив і не спростував інформацію про створення нового інформаційного каналу за участю колишніх співробітників медіахолдингу Тараса Козака, проте уточнив, що більше року шукає покупців для свого каналу. Юрист, ім'я якого Любицький не назвав, шукає нового покупця і діє за дорученням, яке Любицький на нього оформив: «Я зараз не можу надати коментар — я довгий час не спілкувався з довіреною особою, яка шукає покупця для цього каналу, і мені потрібен час для перевірки інформації», — повідомив Любицький. Роман Любицький був директором телеканалу ZIK до переходу його у власність Тараса Козака.

Два не пов'язаних між собою джерела «Детектора медіа» не тільки підтвердили інформацію про створення нового каналу на основі «Першого незалежного», а й повідомили, що керувати його запуском буде телепродюсер Олексій Семенов, який раніше був продюсером «112 Україна» (2013-2014), NewsOne (2015-2017), Прямого каналу (2017-2019), а потім очолив медіахолдинг «Новини», який створив Тарас Козак. Олексій Семенов, Єгор Бенкендорф та Артем Марчевський не відповіли на запит «Детектора медіа» на момент публікації матеріалу.

Нагадаємо, що 10 лютого стало відомо, що колишні співробітники медіахолдінгу, що належить депутату Тарасу Козаку, та припинив мовлення через санкції, планують створити новий канал, власниками якого стануть вони самі. Пізніше міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив про створення ТОВ «Медіахолдінг "Новини"», який організували 100 колишніх співробітників ТОВ «Медіахолдінг Новини», серед них — Діана Панченко, Єгор Бенкендорф, Руслан Коцаба, Павло Кужеєв, Тетяна Мироненко, Артем Марчевський та інші. Інформацію про створення каналу на базі саме «Першого незалежного», з посиланням на власні джерела, також публікували видання «Гордон. ua» і «Весті.ua».

Раніше видання «Гордон» 17 лютого повідомив, що замість NewsOne у деяких користувачів супутникового телебачення почав виходити в ефір регіональний канал "Перший незалежний". В коментарі виданню представник Нацради з питань телебачення та радіомовлення йшлося, що супутникові та кабельні оператори змінюють телеканали на кнопках на свій розгляд і лише потім повідомляють про це Нацраду. 

У той же час, зміни ліцензій у загальнонаціональній телемережі не відбувалися:

«У загальнонаціональній телемережі Т2 заміна каналу мовлення відбувається через проведення конкурсу на мовлення. Проведення всіх конкурсів Національної ради тимчасово припинено», — розповів виданню перший заступник голови Національної ради Валентин Коваль.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що  президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, спікер парламенту Дмитро Разумков — утримався. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. 

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. У заяві каналів групи «Медведчука», що з’явилась на сайті «112 Україна», рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Володимир Зеленський та голова СБУ Іван Баканов вважають заборону каналів групи «Медведчука» боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності, а також кроком у боротьбі з російською гібридною агресією. Чому закриття каналів Медведчука — це не наступ на свободу слова читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Секретар РНБО Олександр Данілов заявив, що в Україні працює багато антиукраїнських телеканалів і РНБО вводитиме санкції щодо них після отримання відповідних документів. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав, що надані СБУ матеріали, які лягли в основу рішення РНБО про санкції, є цілком достатніми та вичерпними. Дмитро Разумков розповів, що представники спецслужб не надали додаткової інформації для ознайомлення під час засідання РНБО. Пан Данілов уточнив, що частина документів про фінансування телеканалів засекречена. 

4 лютого перший заступник голови Національної ради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль повідомив, що в усіх регіонах України провайдери вимкнули телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne — як на супутнику, так і в кабелі. Регулятор контролює виконання рішення РНБО, оскільки це зона відповідальності Нацради. Телеканали продовжують транслювати свої ефіри на YouTube. Міністерство культури та інформаційної політики раніше повідомило, що направить до компанії запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

5 лютого сайти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK повідомили, що більше не можуть використовувати власні доменні імена. Вони відтепер доступні на резервних адресах zikua.tv, 112ua.tv и newsoneua.tv.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22357
Читайте також
09.02.2021 15:00
Сергій Гузь
для «Детектора медіа»
10 112
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду