Денісова ініціює розгляд Конституційного Суду, якщо закон «про олігархів» приймуть без змін

Денісова ініціює розгляд Конституційного Суду, якщо закон «про олігархів» приймуть без змін

5 Вересня 2021
2200
5 Вересня 2021
15:46

Денісова ініціює розгляд Конституційного Суду, якщо закон «про олігархів» приймуть без змін

2200
На її думку, в тексті закону є положення, які можуть призвести до порушення прав і свобод людини.
Денісова ініціює розгляд Конституційного Суду, якщо закон «про олігархів» приймуть без змін
Денісова ініціює розгляд Конституційного Суду, якщо закон «про олігархів» приймуть без змін

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вважає, що законопроєкт №5599 «про олігархів» не відповідає Конституції України. Про це пише «Інтерфакс-Україна».

Відповідний лист вона надіслала спікеру парламенту Дмитру Разумкову. На її думку, порушеннями є наділення президента і РНБО непередбаченими Конституцією України повноваженнями, обмеження прав людини залежно від майнового стану, опосередковане введення цензури в ЗМІ та ін.

Вона запропонувала перед розглядом у другому читанні скерувати текст законопроєкту до Венеціанської комісії, яка б виявила в ньому моменти, які можуть призвести до порушень прав і свобод людини та громадянина.

Вона додала, що в разі прийняття закону у його сьогоднішньому вигляді їй доведеться ініціювати його розгляд Конституційним Судом. 

«У разі ухвалення цього законопроекту в редакції, прийнятій у першому читанні, я буду змушена в порядку ст.15 закону України "Про уповноваженого Верховної Ради з прав людини" внести до Конституційного Суду України конституційне подання щодо вирішення питання про відповідність Конституції України (конституційності) такого закону», – написала вона.

Нагадаємо, що 2 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт №5599 «Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)». Заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук каже, що парламент може схвалити законопроєкт уже восени.

Зокрема, документ пропонує, щоб Рада національної безпеки та оборони України відносила громадян до категорії «олігархів» та визначала їхній вплив на ЗМІ. На думку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, законопроєкт помилково пропонує покласти на РНБО ці обов’язки. Він зазначив, що для цього потрібно створити новий уповноважений орган, адже «РНБО має є лише дорадчі функції». Партія «Європейська Солідарність» заявила, що законопроєкт направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади». Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів. Натомість пресслужба Ріната Ахметова сказала, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Думку юристів про законопроєкт про олігархів читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: Людмила Денісова / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2200
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Фенікс
956 дн. тому
Денісова батрачить на бабусю корупції,яка батрачить на олігархів зокрема Ахметова !
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду