Разумков щодо законопроєкту про олігархів: В РНБО можливий конфлікт інтересів

Разумков щодо законопроєкту про олігархів: В РНБО можливий конфлікт інтересів

3 Червня 2021
2772
3 Червня 2021
13:50

Разумков щодо законопроєкту про олігархів: В РНБО можливий конфлікт інтересів

2772
Дмитро Разумков: Реєстр олігархів має складати не РНБО, потрібен спеціальний орган.
Разумков щодо законопроєкту про олігархів: В РНБО можливий конфлікт інтересів
Разумков щодо законопроєкту про олігархів: В РНБО можливий конфлікт інтересів

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що законопроєкт про деолігархізацію помилково пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів.

Разумков схвально відгукнувся про ідею деолігархізації, але на його думку, для визнання особи такою, що є олігархом, потрібне створення нового уповноваженого органу, адже «РНБО має є лише дорадчі функції».

«РНБО не властива функція відносити тих чи інших громадян до тих чи інших категорій. Тому я думаю, що варто було б створити окремий орган, який би займався такими питаннями. Можливо, за аналогією з тими комісіями, які займаються відбором НАБУ, САП, можливо, із залученням іноземних експертів, це також було б ефективним механізмом»,цитує Разумкова пресслужба парламенту.

Голова парламенту також вказав на ймовірний конфлікт інтересів з огляду на те, що до складу Ради входять політики вищого рангу.

«І голова Верховної Ради, і президент, і інші високопосадовці входять до РНБО і, якщо ми кажемо гіпотетично, що є якийсь голова ВР, який якось пов’язаний із олігархами, або будь-який інший посадовець, прем’єр-міністр, міністр, то навряд чи він буде підтримувати ідею включення такої особи до вищезазначеного списку. І це буде відвертим конфліктом інтересів при прийнятті того чи іншого рішення», – вважає Разумков.

Крім того, він нагадав, що не існує виключного переліку людей, які можуть входити до РНБО – їх призначає президент України – «сьогодні в нас питань нема, це Володимир Олександрович Зеленський, але цей закон приймається на 10 років, і повинні бути запобіжники».

Коментуючи текст законопроєкту, Разумков також припустив, що перелік посадовців, які, згідно з ним, повинні декларувати свої зустрічі з олігархами, варто розширити.

Спікер запропонував долучити до нього також високопоставлених співробітників державних інституцій.

«Наприклад, керівництво апрату Верховної Ради, Офісу президента, державні секретарі. Я не пам’ятаю, щоб вони там були включені, але це ключові посади у різних міністерствах, які також повинні будуть декларувати свої зустрічі з представниками великого бізнесу. Щодо самої ідеї декларування (зустрічей – Ред.) – я її підтримую, вважаю, що це правильно», – зазначив він.

2 червня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про олігархів.  Президент визначив його як невідкладний.

Текст законопроєкту про олігархів оприлюднений на сайті парламенту. 

15 квітня президент Зеленський виступив з ініціативою розробки законопроєкту щодо олігархів з метою обмеження їхнього впливу на політику й ухвалення законів в Україні. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, до олігархів в України можна віднести 13 осіб, прізвища яких він відмовився назвати.

В колонці для сайту «Фокус» президент Зеленський висловив думку, що в країні зменшилась кількість олігархів, бо з відповідного списку вибув лідер «ОПЗЖ», нардеп Віктор Медведчук.

20 травня під час великої пресконференції Зеленський повідомив, що готується спеціальний законопроєкт, який має на меті послаблення впливу олігархів на медіа.

Ще до появи законопроєкту на сайті Ради його текст  опинився у розпорядженні редакції ZN.UA. Після аналізу його основних положень видання зробило висновок, що «наступним кроком після ухвалення його законопроєкту має стати великий розпродаж українських медіа», які належать «олігархам».

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що трактування редакцією ZN.UA змісту законопроєкту є «фантазіями», його остаточний варіант може змінитися після всіх етапів законодавчої роботи.

У відповідь редакція ZN.UA заявила, що буде тільки «за», якщо команда Володимира Зеленського, отримавши реакцію на свою «хитро-убогу нормотворчість», відкоригує законопроєкт.

Фото: пресслужба Верховної Ради 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2772
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду