Закон про олігархів відправили до Венеційської комісії, щоб затягнути його прийняття – Малюська

Закон про олігархів відправили до Венеційської комісії, щоб затягнути його прийняття – Малюська

18 Вересня 2021
2209
18 Вересня 2021
12:35

Закон про олігархів відправили до Венеційської комісії, щоб затягнути його прийняття – Малюська

2209
Водночас Разумков вважає нереальним розгляд законопроєкту 23 вересня, а депутатка від «Слуги народу» запевняє, що Верховна Рада проголосує законопроєкт про олігархів наступного тижня.
Закон про олігархів відправили до Венеційської комісії, щоб затягнути його прийняття – Малюська
Закон про олігархів відправили до Венеційської комісії, щоб затягнути його прийняття – Малюська

Міністр юстиції Денис Малюська на ефір ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» заявив, що олігархи затягують розгляд закону про олігархів. І було зрозуміло, продовжив він, що олігархи намагатимуться протидіяти прийняттю закону. 

«Було цілком зрозуміло, що олігархи зроблять все можливе, щоб цей законопроєкт не прийняли. Ми не розуміли чітко, який буде план дій. Він зараз став зрозумілий: максимально затягнути процес до наступних парламентських виборів», – сказав Малюська.

На його думку, саме через це проєкт закону відправили на розгляд у Венеційську комісію.

«При всій повазі до Венеційської комісії, але тут використано інструмент, який знають всі юристи: якщо ви хочете затягнути процес, закиньте його в повільну інституцію», – додав він.

У цьому ж ефірі омбудсманка Людмила Денісова сказала, що в реєстр олігархів можуть потрапити представники середнього бізнесу. Оскільки в законопроєкті наразі вказано, що бенефіціаром може бути будь-яка фізична особа, яка має бодай частку активів. Тобто коло осіб, які можуть потрапити у цей список, є доволі невизначеним.

І якщо спікер ВР Дмитро Разумков вважає, що нереально розглянути законопроєкт 23 вересня. Оскільки йому необхідно розібратися, як відбувався комітет та скільки часу потребують профільні управління, щоб підготувати його до розгляду. 

«Сьогодні пролунала пропозиція про наступний четвер. Це малореалістично, точніше нереалістично. На наступному тижні я, по-перше, хочу розібратися, як відбувався комітет, чому ніхто не був запрошений. По-друге, на наступному тижні треба буде зрозуміти, скільки часу необхідно буде профільним управлінням Верховної Ради для того, щоб підготувати цей законопроєкт до розгляду. Це займе чимало часу, я думаю, що точно кілька днів. Останнє, я вже про це сьогодні говорив, колеги у листі наполягали на тому, щоб ми слідували регламенту. Я буду слідувати», – сказав він. 

То заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук наполягатиме на погоджувальній раді. Вона впевнена, що розгляд 23 вересня цілком можливий, передає її слова телеканал «Дом».

«Я нагадаю, що олігарх – це не просто великий бізнесмен, це не просто багата людина. Це людина, яка володіє, зокрема, медіа, і має вплив на політичні партії, міністерства або окремих політиків. Тобто це замкнуте коло, безвідходне виробництво. Показують на своїх каналах своїх же політиків, потім ці ж політики виконують їхні забаганки: дають їм податкові пільги, не дають підвищити податки для олігархів. Просто замкнуте коло. І ось ця олігархічна система не дає розвиватися нормальному, конкурентному бізнесу. Бо олігархам потрібні пільги й державні замовлення для того, щоб триматися на плаву», – сказала вона. 

Нагадаємо, що 2 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про олігархів. Його текст доступний на сайті парламенту.

Законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа:

1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;

4) підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

1 липня Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про олігархів, за документ проголосували 275 народних депутатів. Підсумковий розгляд законопроєкту було заплановано на осінь 2021 року.

5 вересня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в листі до спікера Дмитра Разумкова заявила, що президентський законопроєкт про олігархів не відповідає Конституції України.

На її думку, порушеннями є наділення президента і РНБО не передбаченими Конституцією України повноваженнями, обмеження прав людини залежно від майнового стану, опосередковане введення цензури в ЗМІ та ін.

10 вересня Разумков повідомив, що законопроєкт «про олігархів» уже спрямований на експертизу до Венеціанської комісії. 

Зокрема, Разумков вважає, що складання списків олігархів має бути прерогативою незалежної комісії, яку необхідно створити при НАЗК, – визначати, хто саме належить до олігархів, має «максимально незалежна структура», а не РНБО.

Спікер додав, що перебування законопроєкту про деолігархізацію на експертизі у Венеціанській комісії не є перешкодою для його розгляду в другому читанні.

Фото: Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2209
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду