Данілов щодо законопроєкту про олігархів: Люди вже почали добровільно відмовлятись від активів

Данілов щодо законопроєкту про олігархів: Люди вже почали добровільно відмовлятись від активів

6 Липня 2021
1725

Данілов щодо законопроєкту про олігархів: Люди вже почали добровільно відмовлятись від активів

1725
Олексій Данілов допустив, що після ухвалення закону про олігархів в реєстрі не буде жодного прізвища.
Данілов щодо законопроєкту про олігархів: Люди вже почали добровільно відмовлятись від активів
Данілов щодо законопроєкту про олігархів: Люди вже почали добровільно відмовлятись від активів

Секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю Forbes.ua допустив, що після ухвалення закону про олігархів у відповідному реєстрі не буде жодного прізвища, адже «люди самі відмовляться» від своїх активів.

«Можливо, після прийняття закону про деолігархізацію ми не включимо в реєстр олігархів жодного прізвища, бо вони самі відмовляться від активів та повернуть частину державі. Люди вже почали добровільно відмовлятися від свердловин», – каже Данілов.

Данілов додав, що історія кожного олігарха достеменно відома, і держава «знає, як вони заволоділи своїми активами».

«Вони повинні це зрозуміти та позбутися активів, щоб не потрапити до переліку олігархів. Якщо вони зʼявляться в реєстрі, це буде відомо всьому світу. Не думаю, що їм це потрібно», – сказав Данілов.

Секретар Радбезу відмовився назвати прізвища людей, яких він вважає олігархами.

1 липня Верховна Рада у першому читанні ухвалила президентський законопроєкт про деолігархізацію.

«За» законопроєкт проголосували 275 народних обранців, «проти» — 39, ще 19 утрималися, а 8 — не голосували. Законопроєкт підтримали 231 депутатів фракції «Слуга народу», 18 нардепів від «За майбутнє» та «Довіри» та 8 позафракційних. Натомість нардепи від «Європейської солідарності» та партії «Голос» законопроєкт не підтримали.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков пообіцяв внести поправки до другого читання в законопроєкт про деолігархізацію. 

Зокрема, Разумков вважає, що президентський законопроєкт помилково пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів. Голова парламенту також вказав на ймовірний конфлікт інтересів з огляду на те, що до складу Ради входять політики вищого рангу.

Президентський законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа: 

  1. Бере участь у політичному житті;
  2. Має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. Є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягомодного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  4. Підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук вважає, що парламент може схвалити законопроєкт про олігархів вже восени.

Партія «Європейська Солідарність» заявила, що законопроєкт про олігархів направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади».

Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський, проти якого США запровадили санкції заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів.

Пресслужба Ріната Ахметова заявила, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Фото: пресслужба РНБО

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1725
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду