РНБО запустила систему моніторингу олігархів

РНБО запустила систему моніторингу олігархів

17 Вересня 2021
2413
17 Вересня 2021
19:35

РНБО запустила систему моніторингу олігархів

2413
За словами Данілова, це перша в Україні система з таким високим рівнем захисту.
РНБО запустила систему моніторингу олігархів
РНБО запустила систему моніторингу олігархів

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) запустила систему моніторингу олігархів. Про це секретар РНБО Олексій Данілов розповів на брифінгу. 

Раніше, за його словами, РНБО отримала завдання розробити і ввести в експлуатацію «сучасну інформаційно-аналітичну систему, яка має систему третього класу найвищого рівня складності». 

«Вона зможе здійснювати моніторинг усіх тих людей, які після прийняття закону про олігархів у Верховній Раді повинні бути під системою нашого моніторингу», – зазначив він.

Ця система працюватиме як із відкритими документами, для службового користування, так і з секретними. За його словами, це перша система з таким надійним захистом в Україні. Якщо закон про олігархів приймуть, то завдяки цій системі вдасться одразу реагувати на «на всі ті питання, які перед нами поставить законодавець».

Нагадаємо, що 2 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про олігархів. Його текст доступний на сайті парламенту.

Законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом із чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа: 

1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;

4) підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

1 липня Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про олігархів, за документ проголосували 275 народних депутатів. Підсумковий розгляд законопроєкту було заплановано на осінь 2021 року.

5 вересня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в листі до спікера Дмитра Разумкова заявила, що президентський законопроєкт про олігархів не відповідає Конституції України.

На її думку, порушеннями є наділення президента і РНБО не передбаченими Конституцією України повноваженнями, обмеження прав людини залежно від майнового стану, опосередковане введення цензури в ЗМІ та ін.

10 вересня Разумков повідомив, що законопроєкт «про олігархів» уже спрямований на експертизу до Венеціанської комісії. 

Зокрема, Разумков вважає, що складання списків олігархів має бути прерогативою незалежної комісії, яку необхідно створити при НАЗК, – визначати, хто саме належить до олігархів, має «максимально незалежна структура», а не РНБО.

Спікер додав, що перебування законопроєкту про деолігархізацію на експертизі у Венеціанській комісії не є перешкодою для його розгляду в другому читанні.

Скриншот відео: in time Ukraine/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2413
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
943 дн. тому
Боротьба з вітряками. Комунізм теж постійно вдосконалювався та боровся з «окремими недоліками» поки не з’їв сам себе. В нас лишається Система та правила, створені пантеоном старців олігархічної хунти. В нас лишаються на чиновницьких посадах всі корумповані «патріоти», які обслуговують старих олігархів. Взяти, для прикладу, ПДВ яке забезпечує на 90% весь бюджет. Розмір ПДВ, на відшкодування – 73%, або ¾ надходжень. Тобто, тільки ¼ ПДВ забезпечує 90% весь бюджет. Достатньо зрозуміти що 3 бюджети іде на відшкодування за хабарі. Величезна купа корумпованих «патріотів» на посадах займається перекачуванням цих потоків, розміром у 3 бюджети, з кишень афроукраїнцев в кишені обраних.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду