Білоруський політолог Шрайбман прокоментував «новий» твіттер Протасевича, блокування «Нашої Ніви» та 14 років Бабарико

Білоруський політолог Шрайбман прокоментував «новий» твіттер Протасевича, блокування «Нашої Ніви» та 14 років Бабарико

8 Липня 2021
1555

Білоруський політолог Шрайбман прокоментував «новий» твіттер Протасевича, блокування «Нашої Ніви» та 14 років Бабарико

1555
На його думку, білоруський режим справді вірить в ефективність своїх інформаційних методів переконання не тільки прихильників влади. А розгром ЗМІ – планова стратегія білоруської влади ще з серпня 2020 року.
Білоруський політолог Шрайбман прокоментував «новий» твіттер Протасевича, блокування «Нашої Ніви» та 14 років Бабарико
Білоруський політолог Шрайбман прокоментував «новий» твіттер Протасевича, блокування «Нашої Ніви» та 14 років Бабарико

Білоруський політичний оглядач Артем Шрайбман, який наразі перебуває в Києві через політичне переслідування, в інтерв'ю YouTube-каналу латвійських журналістів «И Грянул Грэм» прокоментував останні білоруські події.

Читайте також інтерв'ю зі Шрайбманом про його переїзд у Київ та ситуацію в Білорусі. 

Наприклад, про обшуки та затримання журналістів «Нашої Ніви» та інших ЗМІ він висловився, що це доволі планова штука – влада просто зачищає весь інфопростір. Роботі цих ЗМІ перешкоджали ще в серпні 2020 року. Він сказав, що це чудово, що сайт «Наша Ніва» розблокували з часом, однак це одне з небагатьох незалежних видань, яке наважується критикувати режим Лукашенка й пише білоруською мовою.

А стратегія та ціль білоруської влади дуже проста – знищити все опозиційне. Він також процитував замісницю головного редактора Tut.by Ольгу Лойко, яка наразі перебуває в ув’язненні, мовляв, коли по тебе прийдуть – це питання черговості.

Якщо спершу влада зосередилась на політиках та активістах, то потім перейшла до ЗМІ, додає він.

Про новий твіттер Протасевича

– Його треба було винагородити за згоду співпрацювати. Я не знаю, добровільно чи ні, але він пішов на співпрацю, він сам про це говорив. А влада вважає, що такі вчинки потрібно заохочувати. Щоб інші політв’язні розуміли, що можна покращити свої умови утримання.

– Я думаю, саме тому й Віктор Бабарико отримав 14 років. Бо він не погодився на співпрацю, хоча очевидно, що як найрейтинговішому кандидату йому таку співпрацю пропонували.

Про методи інформаційного впливу білоруської влади

– Це просто спроба внести розкол в опозиційні ряди. Щоб ненавиділи самого Романа, мовляв, дивіться, як ми пішли йому на зустріч. Й білоруська влада живе в доволі примітивному інформаційному світі. Вони справді вірять, що якщо його посадити його на інтерв’ю, якщо показати на пресконференції, якщо контролювати, що він пише в мережі. То цьому повірить ще хтось, крім прихильників цієї влади. Вони справді в цьому переконані. Вони перебільшують потенціал власних ЗМІ, власних способів переконання. Якби вони не перебільшували, то, мабуть, і не припустилися б всіх тих помилок протягом 2020-2021 років. Також я думаю, що вони певні, що Протасевич повністю контрольований. Що він нічого не напише нічого страшного. І це справді так. Він під домашнім арештом, його дівчина під домашнім арештом, йому загрожує великий термін. Це не так потурання, як якісь ігри. Я навіть не певен, що це санкціоновано на високому рівні. 

– Всі сприймають слова Протасевича як певні вимушені зізнання. Як те, що його змушують або дозволяють говорити щось в певних дозволених дозах. Його сприймають як заручника і тому на його слова не слід «ображатися».

Нагадаємо, що Артем Шрайбман покинув Білорусь, оскільки Роман Протасевич згадав його як учасника «опозиційного чату» в «інтерв’ю», яке виклала білоруська пропаганда.

Нагадаємо, що колишня команда білоруського видання Tut.by, яке знаходиться під тиском влади Білорусі, запускає нове медіа Zerkalo.io.

18 травня влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Проти керівництва «Тут Бай Медіа» порушили кримінальну справу за ч.2 ст.243 (ухилення від сплати сум податків і зборів в особливо великому розмірі). Максимальна санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до семи років.

МВС Білорусі вимагає визнати всі матеріали порталу Tut.by «екстремістськими», у випадку ухвалення відповідного рішення користувачам, які коли-небудь ділились публікаціями Tut.by, може загрожувати переслідування. Зараз судовий процес щодо визнання матеріалів порталу Tut.by «екстремістськими» призупинено на невизначений термін.

Загалом, відомо про 15 затриманих у справі Tut.by, правозахисні організації Білорусі визнали їх політичними в'язнями. Серед них головред Золотова, журналісти, редактори, інші співробітники медіа-порталу Tut.by, а також директор провайдера Hoster.by.

Співзасновник Tut.by Кирило Волошин заявив, що репресії влади проти команди видання нагадують рейдерське захоплення. Також Волошин допустив видалення матеріалів, які не влаштовують владу заради відновлення повноцінної роботи сайту.

Із закликом до влади Білорусі припинити переслідування порталу виступили США, Євросоюз, Україна. 

Засудили ескалацію репресій проти журналістів Tut.by «Репортери без кордонів» та Freedom House.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1555
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду