Українець, якого катували в КДБ, покинув Білорусь (ФОТО)

Українець, якого катували в КДБ, покинув Білорусь (ФОТО)

9 Липня 2021
6118

Українець, якого катували в КДБ, покинув Білорусь (ФОТО)

6118
Протягом 6 годин співробітники пінського КДБ допитували його з тортурами.
Українець, якого катували в КДБ, покинув Білорусь (ФОТО)
Українець, якого катували в КДБ, покинув Білорусь (ФОТО)

24-річний громадянин України Павло Рабешко зміг покинути Білорусь після затримання 3 липня. Про його затримання повідомив Правозахисний центр «Весна». 

Рабешка затримали за місцем проживання у Столині з посвідкою на проживання в Білорусі. 5 співробітників міліції провели обшук, забрали телефон та відвезли в спершу невідомому напрямку. Якою була причина затримання – наразі невідомо. Родичів про місцеперебування хлопця не повідомляли. 

Як пише телеграм-канал «Харитонов», Павло повідомив, що після викрадення його доставили до пінського будинку КДБ. Протягом 6 годин його допитували з тортурами: били по голові, тілу, душили, кілька разів кидали в шафу, погрожували розправою та принижували.

МЗС України також відреагували на ситуацію. За словами речника Олега Ніколенка, пише УП, українські дипломати були на постійному зв‘язку із Павлом Рабешком після його звільнення і надали йому сприяння безпечно залишити територію Білорусі. Також МЗС України засуджує такі дії стосовно свого громадянина.

«Закликаємо владу в Білорусі припинити репресії проти громадян, звільнити усіх політичних в‘язнів та гарантувати безумовне дотримання основоположних прав людини. Рекомендуємо також українцям зважувати ризики при плануванні поїздок до Білорусі», – заявили в МЗС.

Нагадаємо, що сьогодні білоруські силовики прийшли до нової низки видань та затримували їхніх журналістів. Прийшли до журналістів гомельського видання «Сильні новини» Наталії Суслової, Катерини Таліман та Юрія Глушакова.

За даними Zerkalo.io, правоохоронці прийшли до брестського журналіста Максима Хлебця, адміністратора порталу «Віртуальний Брест» Андрія Кухарчика і мінського кореспондента видання Onliner Анастасії Занько.

Також 8 липня правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. 

Головного редактора білоруського порталу «Наша Ніва» Єгора Мартиновича при затриманні побили силовики, він отримав травму голови.

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6118
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду