У Білорусі працівників порталу «Наша Ніва» допитують у справі про «організацію протестів»

У Білорусі працівників порталу «Наша Ніва» допитують у справі про «організацію протестів»

8 Липня 2021
1383

У Білорусі працівників порталу «Наша Ніва» допитують у справі про «організацію протестів»

1383
Головреда видання затримали на 72 години.
У Білорусі працівників порталу «Наша Ніва» допитують у справі про «організацію протестів»
У Білорусі працівників порталу «Наша Ніва» допитують у справі про «організацію протестів»

У Білорусі силовики 8 липня провели обшуки та допитують працівників опозиційного порталу «Наша Ніва» у межах справи про «організацію чи підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь у них» (ст. 342 Кримінального кодексу Білорусі) та «масові заворушення» (ст. 293 ККБ). Про це повідомило видання.

Обшук проводили працівники різних підрозділів внутрішніх справ в редакції «Нашої Ніви», бухгалтерії, у редакторів Єгора Мартиновича, Андрія Скурка, Андрія Динька та бухгалтерки Ольги Ракович. Їх допитували в Слідчому Комітеті Білорусі. Мартиновича, зокрема, підозрюють в «організації чи підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, або участі в них». Його затримали на 72 години й відвезуть до Окрестіна.

«Єгор Мартинович періодично з’являється в інтернеті, а це означає, що ГУБОП (Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС Республіки Білорусь – ДМ) намагається працювати з його телефоном. Якщо ви мали переписку з Єгором, ви знаєте, що робити», – написала кореспондентка «Нашої Ніви», дружина Мартиновича Адар’я Гуштин у Facebook.

Згодом стало відомо, що до Мартиновича в Слідком приїхала «швидка». Інші деталі наразі не відомі.

Як писав ДМ, 8 липня в Білорусі силовики прийшли з обшуками до працівників опозиційного порталу «Наша Ніва». Водночас Міністерство інформації Білорусі обмежило доступ до сайту видання nn.by через «повідомлення Генеральної прокуратури в зв'язку з розміщенням інформації, поширення якої заборонено пунктом 1 статті 38 закону Республіки Білорусь "Про засоби масової інформації"». Відомство не уточнило, про яку саме публікацію йде мова. Видання наразі працює через соцмережі. Після початку слідчих дій на зв'язок перестали виходити головний редактор «Нашої Ніви» Єгор Мартинович, шефредактор тижневика «Наша Ніва» Андрій Динько, репортерка Наталі Лубневська та фотографиня Шура Пилипович-Сущіць. Двох останніх відпустили під підписку про нерозголошення. 

Нагадаємо, у Мінську в ніч на 11 серпня 2020 року затримали головного редактора опозиційного видання «Наша Ніва» Єгора Мартиновича. Після висвітлення акції протесту Єгор Мартинович повертався додому на власному авто: спершу він висадив колегу-репортера Дмитра Паньковця та поїхав забирати дружину, репортерку Tut.by Адарію Гуштин. Проте до дружини він не доїхав, о 2:00 він надіслав повідомлення з текстом «SOS», після цього зв’язок з ним зник. Ще за дві години Єгор Мартинович написав, що його утримують в слідчому ізоляторі або в Партизанському райвідділі внутрішніх справ. Далі зв'язку з журналістом не було. З ним не було зв’язку понад 36 годин. У ніч на 12 серпня журналіста знайшли, його утримували у в’язниці міста Жодіно

Зранку 23 вересня 2020 року в квартирі Єгора Мартиновича провели обшук. Міліціонери забрали всю цифрову техніку, телефони, флешки, паспорти, сім-картки. Обшук проводило Управління власної безпеки МВС. Після обшуку журналіста відвезли на допит до Слідчого комітету. Пізніше стало відомо, що міліція затримала Єгора Мартиновича. 28 вересня йому заборонили залишати Білорусь.

27 березня 2021 року в Мінську затримали головного редактора видання «Наша Ніва» Єгора Мартиновича, фотографиню цього ж видання Надію Бужан, репортерку Катерину Карпіцьку та редакторок Tut.by Анну Калтигіну і Галину Уласик. 

Фото: Єгор Мартинович / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1383
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду