«Ми на війні, я у полоні». Журналіст Івашин надіслав емоційного листа з білоруської в’язниці

«Ми на війні, я у полоні». Журналіст Івашин надіслав емоційного листа з білоруської в’язниці

8 Липня 2021
1328

«Ми на війні, я у полоні». Журналіст Івашин надіслав емоційного листа з білоруської в’язниці

1328
Це перший лист від Івашина за останній місяць.
«Ми на війні, я у полоні». Журналіст Івашин надіслав емоційного листа з білоруської в’язниці
«Ми на війні, я у полоні». Журналіст Івашин надіслав емоційного листа з білоруської в’язниці

Ув’язнений у Білорусі журналіст InformNapalm Денис Івашин надіслав листа з в’язниці, у якому закликав білорусів згуртуватись та підтримувати одне одного під час «внутрішньої окупації» країни.

Як повідомляє Радіо Свобода, це перший лист від Івашина за останній місяць, видання публікує його фрагменти.

«Не сумнівайтесь ні на хвилину в моїй жертовності та продовженні щирого служіння нашій Батьківщині, Білорусі. Як я був, так і залишаюсь патріотом, відданим Батьківщині…Однак мої особисті бажання та прагнення зараз не настільки важливі ... Я це прекрасно розумію, особливо зараз, під час активної фази війни режиму та внутрішньої окупації. Ми воюємо, хоча я зараз не на передовій, моя журналістська зброя змушена відпочивати, але я перебуваю в повному полоні.

Однак мій статус не змінюється: я був і залишаюсь журналістом, моя діяльність продовжується і сьогодні, хоча в іншому аспекті та контексті, набуваючи певних форм символізму та жертовності. Для всього цивілізованого світу репресії та катування журналістів є основним викликом існуванню демократичної системи, захисту прав людини та свободи слова. За це пролито багато крові, що не дозволить закрити очі на те, що відбувається у Білорусі. Саме завдяки цьому значення моєї фігури зростає в рази.

Через це ми повинні бути готові до всього…Зараз головне – це наша Білорусь, її демократична трансформація. З Божою поміччю це станеться, сподіваємось, найближчим часом…Ми повинні бути згуртованими та підтримувати одне одного. Ми повинні жити і рухатися далі, стискаючи зуби. З палкою вірою в серці, ясним і просвітленим розумом, щирим покликанням і жертовністю».

Термін тримання під вартою Івашина було продовжено до 12 вересня. Вже чотири місяці він перебуває у Гродненській тюрмі.

21 червня Івашина без повідомлення причини помістили в карцер, ще раніше, у травні, він був ув’язнений до карцера на сім діб. 28 червня мати журналіста Людмила Івашина повідомила, що у карцері в її сина стався серцевий напад.

Людмила Івашина назвала умови утримання сина у в'язниці Гродно «катуванням».

Денис Івашин був затриманий співробітниками КДБ Білорусі 12 березня 2021 року, йому було пред'явлено обвинувачення за статтею 365 Кримінального кодексу Білорусі «Втручання в діяльність правоохоронців».

Рідні та колеги вважають, що затримання Івашина пов'язане з його розслідуваннями щодо колишніх «беркутівців», які після 2014 року влаштувались на роботу в білоруський спецназ. Журналіста затримали на наступний день після того, як він дав інтерв'ю російськомовному телеканалу «Настоящее время».

Івашин має статус закордонного українця, працював журналістом у незалежній газеті «Новый час» та у  міжнародній спільноті розслідувачів InformNapalm, яка вивчає вплив російської агресії на інші країни.

Також Івашин був учасником першої «Школи якісних медіа», яку громадська організація «Детектор медіа» запустила в грудні 2018 року. 

МЗС України висловило занепокоєння затриманням Івашина та закликало білоруську владу неупереджено розглядати його справу. Європейська федерація журналістів також вимагає звільнення Івашина та інших журналістів, ув'язнених у Білорусі.

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1328
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду