Політолог Артем Шрайбман виїхав із Білорусі через побоювання арешту

Політолог Артем Шрайбман виїхав із Білорусі через побоювання арешту

6 Червня 2021
2114
6 Червня 2021
14:16

Політолог Артем Шрайбман виїхав із Білорусі через побоювання арешту

2114
За його словами, він перейшов у зону некомфортного ризику, побачивши щось дуже схоже на зовнішнє спостереження біля власного під’їзду.
Політолог Артем Шрайбман виїхав із Білорусі через побоювання арешту
Політолог Артем Шрайбман виїхав із Білорусі через побоювання арешту

Після виступу колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича з очевидно вимушеними зізнаннями, де він назвав відомого білоруського політолога Артема Шрайбмана одним із «координаторів протестів» у Білорусі, той виїхав з країни через побоювання арешту.

Про це повідомив сам Шрайбан у телеграм-каналі.

«Іронічно вийшло. Вранці 3 червня виходить випуск проекту «Редакція», який завершується моїми словами про те, що я не відчуваю прямої загрози і тому не їду з Білорусі, а вже ввечері я в поспіху збираю речі і вибираюся з країни», – написав Шрайбман.

За його словами, при цьому в нього «ніякої образи на Протасевича немає й бути не може», бо «заручників не судять».

«Ми не знаємо, який підвал у «ЛНР» і яку долю для його дівчини йому змалювали в разі відмови від цього інтерв’ю», – написав політолог.

Нагадаємо, що громадянка РФ Софія Сапега була затримана силовиками разом із Романом Протасевичем 23 травня у Мінську. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що справу дівчини буде розглядати виключно білоруський суд.

Пізніше Наша Ніва повідомила, що Шрайбман перебуває в Україні.

Протасевич вочевидь під примусом сказав, що Шрайбман допомагав порадами в чаті, який можна було назвати координаційним штабом білоруської революції.

За словами політолога, він дійсно якийсь час був у тому чаті, але тільки для того, щоб «спостерігати наживо, як спілкуються ті, кого до серпня стали називати координатори білоруської революції, але не брав участі в жодному з «зідзвонів» цих людей, на яких власне й обговорювали подробиці майбутніх акцій.

«Я маю давню позицію, що аналітик не може і не має ставати учасником процесів, які аналізує, так само, як і коментатор матчу не може бути футболістом на полі», – сказав Шрайбман.

Він додав, що білоруські спецслужби знали про його присутність у тому чаті вже давно, але був певен, що йому не зможуть висунути ніяких претензій, тому не виїжджав із країни раніше.

«Але в сьогоднішній Білорусі навіть непричетність до того, що влада вважає злочином, – уже недостатня страховка», – сказав він.

«Спокійно жити і працювати в країні за таких обставин далі було б складно. Тому довелося піти на дуже некомфортне рішення – виїхати. Обидві альтернативи – СІЗО і щоденне очікування СІЗО – були ще гірші, і для мене, і для близьких», – написав Шрайбман.

3 червня державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі.

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Батько Романа Протасевича вважає інтерв’ю сина державному білоруському телеканалу «ОНТ» є наслідком тортур та знущань у СІЗО.

Фото: REFORM.by

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2114
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду