Протасевич в «інтерв’ю» державному каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах (ВІДЕО)

Протасевич в «інтерв’ю» державному каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах (ВІДЕО)

3 Червня 2021
3953
3 Червня 2021
23:33

Протасевич в «інтерв’ю» державному каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах (ВІДЕО)

3953
В Білорусі на державному телеканалі «ОНТ» вийшло «інтерв’ю» із заарештованим Романом Протасевичем.
Протасевич в «інтерв’ю» державному каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах (ВІДЕО)
Протасевич в «інтерв’ю» державному каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах (ВІДЕО)

Затриманий в Мінську співзасновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич в «інтерв’ю» на державному білоруському каналі «ОНТ» «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

На початку розмови Протасевич, який перебуває в СІЗО КДБ Білорусі, сказав, що нібито добровільно погодився на інтерв'ю і почувається «прекрасно». Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

Протасевич заявив, що «визнав провину» за 342-ю статтею КК Республіки Білорусь (організація несанкціонованих акцій) відразу після пред'явлення звинувачення і документів, які нібито підтверджують його причетність до події.

«Я відкрито це визнаю. Я був одним з тих людей, хто опублікував заклики вийти на вулицю 9 (серпня)...Заклики, які я опублікував, посприяли тому, що на вулицях почалися заворушення і Мінськ три дні жив в стані хаосу (масові акції протесту, що охопили білоруські міста після закінчення президентських виборів в серпні 2020 року – ред.)», – заявив він.

Протасевич також повідомив, що не мав відношення до визнаного екстремістським Telegram-каналу «Чорна книга», який публікує дані силовиків. І також не заперечив відношення своєї дівчини Софії Сапеги, яка нібито є редакторкою Telegram-каналу «Чорна книга Білорусі».

Нагадаємо, що Сапегу теж визнали політув'язненою.

Також Роман Протасевич говорив про фінансування кампанії опозиційної лідерки Світлани Тихановської, свою поїздку на Донбас, позицію Литви щодо опозиційного руху у Білорусі.

Протасевич буцімто визнає, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка: «Я мав бути сполучною ланкою між змовниками і штабом Тихановської».

Він також повідомив, що передбачає реакцію своїх соратників на це інтерв’ю і розповів про свій стан перед захопленням літака Ryanair

«Як сходження на ешафот», – сказав Протасевич.

Відзначимо, що щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО.

hromadske звернуло увагу на матеріал журналістів «Новой газеты» від 1 червня, де розповідається про затриманого в Мінську росіянина Єгора Дуднікова. Він говорив, що з ним хотіли записати інтерв'ю для ОНТ і для цього заготували відповіді на питання.

За даними ЗМІ, Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі у серпні-вересні 2020 року.

23 травня 2021 року літак Ryanair з Протасевичем та Софією Сапегою здійснив аварійну посадку в Мінську через нібито повідомлення про мінування. Для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29, на думку експертів, саме він змусив пасажирський літак повернути до Мінська. Команду посадити літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко, а про замінування літака екіпаж повідомив білоруський диспетчер. 

Скріншот «ОНТ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3953
Читайте також
30.05.2021 12:03
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду