Протасевич з’явився в соцмережі та опублікував перше відео. Його спитали про тортури (ДОПОВНЕНО)

Протасевич з’явився в соцмережі та опублікував перше відео. Його спитали про тортури (ДОПОВНЕНО)

7 Липня 2021
3737

Протасевич з’явився в соцмережі та опублікував перше відео. Його спитали про тортури (ДОПОВНЕНО)

3737
Акаунт він «завів» у Twitter та спитав «що я пропустив?».
Протасевич з’явився в соцмережі та опублікував перше відео. Його спитали про тортури (ДОПОВНЕНО)
Протасевич з’явився в соцмережі та опублікував перше відео. Його спитали про тортури (ДОПОВНЕНО)

Затриманий білоруський опозиційний журналіст, один із засновників телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич «завів» акаунт у Twitter, перебуваючи під домашнім арештом. 

Він виклав перше відео, в якому обіцяє завжди бути на зв'язку. Також він закликав користувачів спілкуватись з ним, сказавши «ну, розповідайте, що я пропустив?».

«Привіт, друзі. Це мій новий твіттер. Потихеньку повертаюся до життя в інтернеті. Тепер буду завжди на зв'язку, ви в будь-який момент можете мені написати або що-небудь прокоментувати. Я постараюся максимально швидко на це відповісти», – говорить він у відеозверненні.

«Санкційний Роман, напівлегітимний Протасевич», – значиться в описі акаунта. Його, зокрема, запитали про тортури. Роман написав, що їх не було.

«Щодо тортур. Ще раз повторю, що їх не було. Та й як мінімум нерозумно було б катувати мене, коли увага всього світу була прикута до ситуації», – написав він.

Варто додати, пише Reform.by, що @protas_by підписаний на десятки акаунтів інших ЗМІ (та не тільки ЗМІ), серед яких – «Советская Белоруссия», Миноборони, МЧС, БелТА, МЗС Білорусі, СК, МВС, Интерфакс, «Чай з варэннем», «Желтые сливы», посольство США в Білорусі, Трибуна, Франак Вячорка, Світлана Тихановська, Антон Мотолько, Максим Кац, Артем Шрайбман, Илля Варламов, ВВС, Reuters, Медуза, Kyky, Deutsche Welle, TUT.by, «Наша ніва», «Радыё «Свабода», Onliner, Дождь та інші. Важливо, що багато з цих ЗМІ наразі переслідуються в Білорусі.

Домашній арешт, пише Tut.by – це ізоляція обвинуваченого від суспільства, але знаходиться він не в слідчому ізоляторі, а вдома, а якщо немає свого житла - на орендованій квартирі. Йому можуть заборонити виходити з дому взагалі або в певний час, використовувати засоби зв'язку, в тому числі інтернет, отримувати і відправляти листи, приймати у себе вдома гостей (навіть родичів).

Обвинувачених можуть контролювати за допомогою електронних браслетів, також вони зобов'язані відповідати на контрольні дзвінки і приїжджати за викликом представників силових відомств, які здійснюють нагляд за їх поведінкою. У будинку може бути встановлено спостереження або охорона.

Нагадаємо, 23 травня 2021 року літак Ryanair, на борту якого перебували Роман Протасевич та ще 122 пасажири, здійснив аварійну посадку в Мінську через повідомлення пілотів про мінування. Літак міг би сісти в аеропорту Вільнюса, однак білоруські ВПС вислали військовий літак МІГ-29 для примусової посадки борту саме в Мінську. За даними ЗМІ, команду прийняти літак в Мінську дав особисто Олександр Лукашенко. Повідомлення про мінування не підтвердилося.

Після вимушеної посадки пасажирів вивели з літака й перевірили їх документи, під час перевірки Романа Протасевича затримали. Його знайомі пишуть, що засновнику Nexta може загрожувати смертна кара. Перед вильотом журналіст повідомив своїм колегам з Nexta, що помітив за собою стеження. Правозахисний центр «Вясна» визнав Романа Протасевича політичним в'язнем. Ввечері 24 травня провладний білоруський телеграм-канал «Жовті сливи» опублікував звернення журналіста, на якому Протасевич повідомляє про свій стан здоров’я. Наступного дня батько журналіста Дмитро Протасевич заявив, що до його сина застосовували силу. Він вважає, що всі «зізнання» вибиті під примусом. Хто такий Роман Протасевич читайте тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3737
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ВИТАЛИЙ
1015 дн. тому
Кому может быть интересен этот ушлёпок?
Andriy
1015 дн. тому
Як легко ламаються деякі люди. БИДЛО ЩЕ ТЕ. ЗДАВ УСІХ І ВСЯ...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду