5 висновків про дезінформацію щодо білоруського медіаактивіста Протасевича в інформаційному полі України, Росії та Білорусі

5 висновків про дезінформацію щодо білоруського медіаактивіста Протасевича в інформаційному полі України, Росії та Білорусі

30 Червня 2021
2685
30 Червня 2021
17:51

5 висновків про дезінформацію щодо білоруського медіаактивіста Протасевича в інформаційному полі України, Росії та Білорусі

2685
5 висновків про дезінформацію щодо білоруського медіаактивіста Протасевича в інформаційному полі України, Росії та Білорусі
5 висновків про дезінформацію щодо білоруського медіаактивіста Протасевича в інформаційному полі України, Росії та Білорусі

У період із 23 травня по 29 червня «Детектор медіа» аналізував дезінформацію щодо затримання колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчини, громадянки Росії Софії Сапєги. «Детектор медіа» дослідив, як російські політичні токшоу та російський телеграм висвітлювали цю тему в перші дні після цієї події (з 23 до 31 травня). А також з’ясував, які наративи щодо Романа Протасевича поширювались в інформаційному просторі Росії та України з 1 по 13 червня; як кремлівські наративи щодо Протасевича перетікали на українське телебачення та в українські прокремлівські телеграм-канали; хто поширює дезінформацію та маніпуляції в білоруському телеграмі та твітері.

1. 55 % всіх маніпуляцій у темі медіаактивіста Романа Протасевича та подій у Білорусі транслювали ідею «зовнішнього управління»

Наратив про «зовнішнє управління» був найпопулярнішим за моніторинговий період. Він містив багато меседжів, зокрема «Захід втручається у справи Білорусі», «Протасевич — маріонетка Заходу», «протести в Білорусі спонсорував Захід» тощо. Важливо, що «зовнішнє управління» стає чимось ширшим за окрему групу меседжів і перетворюється на базис для насаджування нових наративів. Антизахідна риторика радше виглядає як світогляд, де нікому не можна довіряти, а «підступний Захід» використовує всіх та кожного.

2. Наративи спільні — формулювання різні

Дезінформація в темі затримання Романа Протасевича та подій у Білорусі є гнучкою. Наративи — спільні, проте їхня подача залежить від платформи, на якій їх поширюють. Телеграм — місце вседозволеності: ненормативна лексика, «інсайди» та образи. Проросійські спікери на токшоу говорять усе те ж, що телеграм-канали, але без нецензурної лексики. Проте на телебаченні створюється ілюзія плюралізму: декілька «експертів», де всі говорять одне й те ж, проте кожен у своїй манері. Також часто запрошували «експертів» із інших країн, які або підіграють меседжам, які просувають ведучі, або ж слугують «хлопчиками для биття», яких висміюють у прямому ефірі. Пропагандисти у твіттері обачніші. Чітка політика соціальної мережі змушує їх комунікувати стриманіше.

3. Дезінформація про справу Романа Протасевича та ситуацію в Білорусі намагається нав’язати образ «вони проти нас»

Продовжуючи тему «зовнішнього управління», пропагандисти постійно нагадують про те, що проти «них» йде боротьба, що вони незручні для «Заходу». Зустрічаються чіткі заклики до об'єднання, оскільки «незручних» мало і лише їм відома правда про те, що відбувається у Білорусі. Водночас пропагандисти постійно намагаються дискредитувати якісні медіа, підірвати до них довіру та довести, що незалежні журналісти є частиною «світової змови». Мовляв, «вони» вам брешуть. У телеграмі часто публікують так звані «білі» списки медіа та телеграм-каналів. Моніторинги свідчать, що ресурсизі списку зазвичай тісно пов’язані між собою, регулярно цитують одне одного та утворюють окрему інформаційну екосистему.

4. Жодної поваги до людської гідності

З перших днів затримання білоруського журналіста, пропагандисти взяли курс на його дискредитацію. Наратив «Протасевич — неонацист» був другим за популярністю. За ним іде наратив про «професійного медіаекстреміста». Твердження про неонацизм прив’язують до факту перебування Протасевича як журналіста на Донбасі у 2014 році. Його звинувачують у тому, що він начебто брав участь у бойових діях на Донбасі у складі батальйону «Азов» (у «Азові» підтверджують, що Протасевич там був, а але заперечують, що воював). Проте пропагандисти на цьому не зупинилися. Як на ток-шоу, так і в анонімних телеграм-каналах та твітері вони давали Протасевичу образливі означення — називали «безмізким», «сопляком», «фріком». Ба більше, копалися в дитинстві журналіста, нібито пояснюючи, що він із самого народження був «проблемним». Кількість принижень, нецензурної лексики та побажань «здохнути» особливо зашкалює в анонімних телеграм-каналах.

5. Телеграм канали продукують у п’ять разів більше маніпуляцій, ніж телебачення, в темі затримання Протасевича

Телеграм-канали України, Білорусі та Росії щодня продукують десятки, а то й сотні маніпуляцій. Тема затримання Протасевича показує, що кількість суттєво різниться у порівнянні з телебаченням, хоча, звісно, охоплення у телеграм-каналів менше. Частина телеграм-каналів, зокрема білоруських, може навіть не продукувати маніпуляції щодо санкцій, протистояння з Заходом та Протасевича власноруч: за них це роблять політики та чиновники. Телеграм-канали транслюють їхні позиції, часто без коментарів та доповнень, дублюють проросійські та лукашенківські наративи з телебачення, паралельно публікують авторські дописи й регулярно поширюють дописи одне одного.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2685
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду