У Білорусі силовики прийшли до Білоруської асоціації журналістів

У Білорусі силовики прийшли до Білоруської асоціації журналістів

14 Липня 2021
1392

У Білорусі силовики прийшли до Білоруської асоціації журналістів

1392
Обшуки в правозахисників, журналістів і активістів проходять по всій Білорусі.
У Білорусі силовики прийшли до Білоруської асоціації журналістів
У Білорусі силовики прийшли до Білоруської асоціації журналістів

ГО «Білоруська асоціація журналістів» 14 липня повідомила, що білоруські силовики прийшли до їх офісу.

«Двері до офісу БАЖ були виламані. Є силовики», – написала Асоціація в Telegram.

Видання Zerkalo (колишній портал Tut.by) пише, що обшуки в правозахисників, журналістів і активістів проходять по всій Білорусі.

Зокрема, рано вранці силовики в Мінську прийшли з обшуками до юриста Володимира Лабкович та члена правозахисної організації «Вясна» Валентина Стефановича. У Стефановича обшук проходив у справі про «організацію дій, які грубо порушують громадський порядок» та «ухиленні від сплати податків».

У Гродно працівники Департаменту фінансових розслідувань Білорусі прийшли до правозахисника Віктора Сазонова. Обшуки також проходять в офісі руху «За Свободу», у директора правозахисної організації Lawtrend Ольги Смолянки, в офіс благодійного проєкту «Имена», в офісі міжнародного громадського об'єднання «Згуртаванне беларусаў світла "Бацькаўшчина"», в Спілці білоруських письменників, у правозахисника і координатора кампанії «Правозахисники проти смертної кари» Андрія Полуди, у керівника осередку вільної профспілки з Полоцька, члена Полоцького правозахисного товариства Миколи Шараха, у правозахисника Human Constanta з Бреста Кирила Кофанова. Двері в офіс Білоруського Гельсінського комітету теж намагаються виламати.

За даними ЗМІ, були затримані – Валентин Стефанович, Андрій Полуда, у Мінську журналіст і правозахисник Сергій Сис, в Орші редактор місцевого порталу orsha.eu Ігор Казмерчак, на зв'язок не виходить керівник «Вясни» Алесь Беляцкий.

Нагадаємо, заступник голови «Білоруської асоціації журналістів» Олег Агеєв сказав, що у Білорусі спостерігається нова хвиля репресій, умови роботи для ЗМІ погіршуються. Крім того, державна пропаганда лякає антитерористичною операцією з метою придушити «терористичні осередки».

30 травня 2021 року у Гродно затримали головного редактора порталу Hrodna.life Олексія Шота. Пізніше його відпустили. 8 липня 2021 року правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. Директор порталу Анастасія Ровда анонсувала створення нового сайту «Наша Ніва» зі старою назвою.

Крім того, 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети». Обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

Фото: БАЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1392
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду