В Польщі розгорівся скандал через законопроєкт, який імовірно обмежує не вигідний партії «Право і справедливість» телеканал

В Польщі розгорівся скандал через законопроєкт, який імовірно обмежує не вигідний партії «Право і справедливість» телеканал

8 Липня 2021
1552

В Польщі розгорівся скандал через законопроєкт, який імовірно обмежує не вигідний партії «Право і справедливість» телеканал

1552
Речник не може отримати ліцензію, оскільки його «спонсорує» іноземний капітал.
В Польщі розгорівся скандал через законопроєкт, який імовірно обмежує не вигідний партії «Право і справедливість» телеканал
В Польщі розгорівся скандал через законопроєкт, який імовірно обмежує не вигідний партії «Право і справедливість» телеканал

Проєкт поправок до Закону про мовлення, який був внесений до Сейму протягом ночі, спровокував масштабну дискусію в польських соціальних мережах, пише видання Wiadomosci.

Багато коментарів стверджують, що цей законопроєкт спрямований на те, аби усунути канал TVN, який досі не може отримати продовження ліцензії. Цю справу коментували не лише журналісти та опозиційні політики, а й члени керівної коаліції.

Поправка до Закону про мовлення, яка може торкнутися TVN

Мова про поправки до Закону про мовлення, а точніше – про надання ліцензій мовникам, які належать до іноземного капіталу. 

Прикладом такого мовника є група TVN, що належить американському концерну Discovery. Однак він керує станцією через компанію Polish Television Holding BV, зареєстрованій в Нідерландах, що належить до Європейської економічної зони.

Реакція соцмереж, політиків та журналістів

Польский політик Ярослав Говін заявив, що щодо законопроєкту з ним не консультувалися. «Нам було б важко підтримати рішення, яке обмежило б плюралізм ЗМІ», – сказав він у ТОК FM.

«Я не хотів би прокидатися в Польщі, де залишиться лише одна телевізійна програма. Плюралізм ЗМІ не може бути юридично обмежений», – написав у Twitter Ян Стжежек, заступник директора Угоди.

Йоахім Брудзінський з партії «Право і справедливість» (ПіС) та євродепутат сьогодні на TVN24 висловив думку, що «елементарну рівновагу на ринку ЗМІ слід відновити».

«Закон про боротьбу з TVN у Сеймі. Самотні, розходяться з усім світом, яких ПіС загнала на присадибну ділянку, поляки перестали реагувати на наступні прояви побудови тоталітарної держави. Підпорядкування судової влади Качинському та знищення вільних ЗМІ закінчить цю роботу ПіС», – прокоментував колишній прем'єр-міністр Лєшек Міллер.

«Норми, що обмежують частку капіталу, особливо поза межами ЄС, діють у багатьох європейських країнах. У Польщі на цей час правила є дуже вільними та ліберальними в цьому відношенні», – сказав  заступник міністра інфраструктури Марцін Горала сьогодні.

«Це не акт про закриття TVN», – додав Горала. Він який також пояснив, що має статися, щоб TVN не втратив ліцензію. «Власник TVN мав би продати частину своїх акцій та забезпечити більшість акцій капіталу з Європейського економічного простору. Я б не плакав над опозиційними ЗМІ. На шостому році правління, в нашому "кривавому режимі", у них все дуже добре», – іронізував політик ПіС.

Також на цю ситуацію зреагували США.

«США спостерігають за процедурою, пов’язаною з ліцензією TVN та новим проєктом змін до закону про ЗМІ, із занепокоєнням. TVN є важливою частиною польського медіапейзажу вже понад 20 років. Вільна преса має вирішальне значення для демократії», – написав повірений у справах США в Польщі Бікс Аліу.

«Влада хоче вбити телевізійну станцію, яка їй не подобається. Приборкання судової влади не вдалося повністю, оскільки судді мають можливість чинити опір і використовувати цю можливість. Вбивство вільних засобів масової інформації простіше», – пише головний редактор Онет Бартош Венгларчик.

«ПіС вирішив боротися з TVN, і я бачу ейфорію з правого боку Twitter. Але чи знаєте ви, що TVN не зникне? Нічого не зміниться, вони просто транслюватимуться за чеською чи британською ліцензією. Єдиним ефектом буде міжнародний скандал і доказ того, що ПіС боїться вільних ЗМІ», – говорить Домініка Длугош з Newsweek.

«Цей проєкт, який Марек Сускі подав на TVN, виглядає так, ніби його надіслали прямо з Москви», – написав журналіст Шимон Ядчак з Wirtualna Polska.

«Я завжди хотів сильної, консервативної, медійної ноги в польських дебатах. Однак, мова йшла не про те, щоб у нас було все, а у інших цього не було, а про плюралізм», – написав журналіст Томаш Терліковський.

Нагадаємо, що 8 липня білоруські силовики провели низку затримань білоруських журналістів та обшуках в їхніх редакціях.  Правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції «Наша Ніва», також був затриманий головний редактора видання Єгор Мартинович. Точне місцезнаходження Мартиновича наразі невідоме.

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Зокрема, влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення.

5 липня 2021 року влада Білорусі закрила кореспондентське відділення «Єврорадіо» в Мінську. До цього моменту «Єврорадіо» було одним з небагатьох іноземних ЗМІ, яке мало кореспондентський пункт у Білорусі.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1552
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду