США обвинуватили 5 іранців у плануванні викрадення журналістки «Голосу Америки». Іран заперечує

США обвинуватили 5 іранців у плануванні викрадення журналістки «Голосу Америки». Іран заперечує

15 Липня 2021
1097

США обвинуватили 5 іранців у плануванні викрадення журналістки «Голосу Америки». Іран заперечує

1097
В обвинуваченні йдеться, що 5 іранців планували викрасти журналістку через її критичну позицію щодо політики цієї країни й доставити її у Венесуелу, яка підтримує контакт з Іраном.
США обвинуватили 5 іранців у плануванні викрадення журналістки «Голосу Америки». Іран заперечує
США обвинуватили 5 іранців у плануванні викрадення журналістки «Голосу Америки». Іран заперечує

У вівторок 13 липня Міністерство юстиції США оголосило, що федеральний суд Нью-Йорка оприлюднив звинувачення проти 5 іранців за участь у змові з метою викрадення.

Йдеться про Масіх Алінеджад, бруклінську журналістку та ведучу телепрограми Перської служби «Голосу Америки», яка критикувала іранський уряд, пише «Голос Америки».

Згідно зі звинуваченням, керував змовою співробітник іранської розвідки Аліреза Шаварогі Фарахані.

В обвинувальному висновку йдеться про те, що журналістка, яка живе у вигнанні в Сполучених Штатах, стала об’єктом інтересу Ірану через публікацію критичних щодо цієї країни матеріалів, зокрема, в газеті Washington Post. Ім’я журналістки в матеріалах справи не згадується.

Але сама Алінеджад підтвердила цю інформацію. Також вона писала про це у своїх соцмережах.

«Я вдячна ФБР за те, що вони зірвали змову Міністерства розвідки Ісламської Республіки Іран з метою викрадення мене. Це було організований під керівництвом Рухані», – написала вона.

«Це моя остання заява для @VOAIran про змову Міністерства розвідки Ісламської Республіки Іран з метою викрадення мене з Брукліну. Я рада залишитися в живих і ціную вашу підтримку. Не забувайте для багатьох інших іранських дисидентів, викрадених і страчених цим режимом», – написала вона.

У 2020 році в статті у Washington Post вона писала, що дізналася про підготовку її викрадення: «Це було жахливе відчуття, але я не можу сказати, що я не очікувала нічого подібного. Іранський режим вдавався до різних загроз, намагаючись змусити мене замовкнути».

В обвинувальному документі йдеться, що обвинувачені найняли приватних детективів для спостереження за журналісткою, яка останні 6 років живе в Нью-Йорку. Зловмисники вивчали можливість переправлення її морем до Венесуели, уряд якої підтримує тісні відносини з Іраном, пише Радіо Свобода.

Натомість в Ірані вважають необґрунтованими обвинувачення США на адресу іранської розвідки, пише Інтерфакс-Україна. Тегеран відкидає ці звинувачення.

«Ця нова заява американського уряду настільки безпідставна і безглузда, що на неї навіть не варто реагувати. Не вперше США розігрують такі голлівудські сценарії», – заявив представник іранського МЗС Саїд Хатібзаде.

Нагадаємо, що в Білорусі продовжуються репресії проти журналістів та громадських організацій. 

Заступник голови «Білоруської асоціації журналістів» Олег Агеєв сказав, що у Білорусі спостерігається нова хвиля репресій, умови роботи для ЗМІ погіршуються. Крім того, державна пропаганда лякає антитерористичною операцією з метою придушити «терористичні осередки».

30 травня 2021 року у Гродно затримали головного редактора порталу Hrodna.life Олексія Шота. Пізніше його відпустили. 8 липня 2021 року правоохоронні органи Білорусі прийшли з обшуками до редакції найстарішого білоруського видання «Наша Ніва». Сайт видання заблокований і працює виключно через соцмережі. Директор порталу Анастасія Ровда анонсувала створення нового сайту «Наша Ніва» зі старою назвою.

Крім того, 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети». Обшуки у журналістів Брестської області проводилися в межах кримінальної справи за статтею «Акт тероризму».

14 липня прийшли до офісу правозахисного центру «Вясна» та затримали його керівника Алеся Беляцького.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1097
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду