США пропонують заборонити продаж авіаквитків до Білорусі через інцидент з літаком Ryanair

США пропонують заборонити продаж авіаквитків до Білорусі через інцидент з літаком Ryanair

30 Червня 2021
1566
30 Червня 2021
10:44

США пропонують заборонити продаж авіаквитків до Білорусі через інцидент з літаком Ryanair

1566
Заборона буде символічним кроком, оскільки пасажиропотік між США та Білоруссю достатньо обмежений.
США пропонують заборонити продаж авіаквитків до Білорусі через інцидент з літаком Ryanair
США пропонують заборонити продаж авіаквитків до Білорусі через інцидент з літаком Ryanair

США запропонували заборонити продаж авіаквитків на рейси, які прямують з Білорусі або до цієї країни через примусову посадку літака Ryanair у Мінську та арешт журналіста Романа Протасевича і його подруги Софії Сапеги.

29 червня з відповідною пропозицією виступило Міністерство транспорту США, яке пропонує заборонити продаж авіаквитків до Білорусі, включаючи рейси з пересадками. Громадське обговорення цієї пропозиції планується провести до 1 липня.

Розпорядження базується на рішенні Державного департаменту США про те, що через зміну маршруту літака Ryanair 23 травня «в інтересах зовнішньої політики США буде обмежено транспортні зв’язки між США та Білоруссю».

Розпорядження дозволятиме винятки для кожного конкретного випадку, якщо такі поїздки відповідатимуть інтересам США, в тому числі з міркувань гуманітарної чи національної безпеки. Рішення вважають символічним кроком, оскільки пасажиропотік між США та Білоруссю достатньо обмежений.

Опозиційний журналіст за співзасновник телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич був викрадений спецслужбами Білорусі з літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Літак був примусово посаджений в аеропорту Мінська ВПС Білорусі через нібито повідомлення про «замінування», яке не підтвердилось. Разом з Протасевичем спецслужби затримали його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу.

28 травня ICAO розпочала розслідування інциденту з літаком Ryanair в аеропорту Мінська. Розслідування ICAO встановить, чи мало місце порушення міжнародного авіаційного права (Чиказької конвенції) Білоруссю під час інциденту з літаком ірландської компанії. Розслідування триватиме до вересня 2021 року.

Західні країни назвали інцидент з літаком Ryanair актом «державного тероризму» та запровадили проти Білорусі персональні та секторальні санкції.

З червня авіакомпаніям країн ЄС заборонено кристуватись авіапростором Білорусі окрім екстрених випадків. З 29 травня своє небо для білоруських літаків закрила Україна.

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі. Батьки Протасевича припустили, що у СІЗО проти їх сина силовики застосовували тортури.

Зокрема, на державному телебаченні вийшло «інтерв'ю» з Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році і буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Олександра Лукашенка. ЗМІ звернули увагу, що на зап'ястях Протасевича було видно сліди від наручників.

Наприкінці червня 2021 року Протасевича та Сапегу помістили під домашній арешт, Слідчий комітеті Білорусі повідомив, що підозрювані «дають свідчення і уклали досудову угоду про співпрацю зі слідством».

Фото: Jeroen Stroes Aviation Photography/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду