МЗС Білорусі: Софію Сапегу можуть помилувати або передати для відбування покарання до РФ

МЗС Білорусі: Софію Сапегу можуть помилувати або передати для відбування покарання до РФ

31 Травня 2021
1618
31 Травня 2021
08:30

МЗС Білорусі: Софію Сапегу можуть помилувати або передати для відбування покарання до РФ

1618
25 травня Софію Сапегу заарештували на два місяці.
МЗС Білорусі: Софію Сапегу можуть помилувати або передати для відбування покарання до РФ
МЗС Білорусі: Софію Сапегу можуть помилувати або передати для відбування покарання до РФ

Очільник МЗС Білорусі Володимир Макей в інтерв’ю виданню «Коммерсантъ» заявив, що громадянку РФ Софію Сапегу, затриману разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем, можуть помилувати або передати для відбування покарання до Росії.

«Рішення має ухвалити суд. Скоріш за все, суд відбудеться в Білорусі, з урахуванням того, що вся інформація про підривну діяльність тих чи інших осіб стікалася в наші структури. Як буде розвиватися ситуація далі, я не можу передбачити, тому що існують різні варіанти. Рішенням глави держави можуть бути прийняті рішення і про помилування, і про передачу для відбування подальшого покарання до Росії. Треба почекати», – заявив Макей.

25 травня Сапегу заарештували на два місяці, наразі вона перебуває в СІЗО на Окрестіна.

За словами джерел видання «Новая Газета», Сапезі пред'явлені підозри за двома статтями кримінального кодексу Білорусі – організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством (частина 1 статті 293) і організація групових дій, пов'язаних з явною непокорою вимогам представників влади (частина 1 статті 342).

Також правоохоронці опублікували відео із «зізнаннями» Сапеги.

За даними ЗМІ, Сапега та Протасевич фігурують у трьох кримінальних справах, порушених за фактом масових протестів у Білорусі.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Сапега мала посвідку на проживання у країні.

Софія Сапега була затримана силовиками разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем 23 травня у Мінську. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

Міжнародна спільнота засудила викрадення Протасевича та Сапеги та обговорює можливість накладання нових санкцій на режим Лукашенка.

Гендиректор Ryanair Майкл О'Лірі назвав інцидент з посадкою літака у Мінську компанії «навмисним та незаконним викраденням».

Україна, ЄС, Канада, США та інші країни засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання Протасевича та Сапеги.  Країни ЄС та Україна вже заборонили своїм авіакомпаніям перельоти у авіаційному просторі Білорусі, Захід розглядає можливість посилення санкцій проти режиму Лукашенка. 

З 29 травня Україна закриває своє небо для білоруських літаків.

Скріншот відео 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1618
Читайте також
30.05.2021 12:03
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 039
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду