Батько Софії Сапеги попросив Лукашенка «проявити милосердя» та відпустити дочку

Батько Софії Сапеги попросив Лукашенка «проявити милосердя» та відпустити дочку

17 Червня 2021
1437
17 Червня 2021
10:47

Батько Софії Сапеги попросив Лукашенка «проявити милосердя» та відпустити дочку

1437
Андрій Сапега: Під час протестів у Мінську донька була в Литві.
Батько Софії Сапеги попросив Лукашенка «проявити милосердя» та відпустити дочку
Батько Софії Сапеги попросив Лукашенка «проявити милосердя» та відпустити дочку

Батько затриманої в Мінську разом з журналістом Романом Протасевичем Софії Сапеги Андрій Сапега звернувся до самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка з проханням відпустити дочку.

У відеозверненні, опублікованому російським виданням «Прима Медиа» Андрій Сапега закликав Лукашенка «проявити милосердя».

«Будь-яка розсудлива людина розуміє, що вона опинилась не в тому місці, не з тією людиною. Під час протестів у Мінську вона була в Литві, і, якщо щось вона і робила в той період, коли була знайома з Протасевичем, – це точно історія любові, а не переконань», – сказав Андрій Сапега.

23-річна Сапега – громадянка Росії, але майже все життя прожила в Білорусі. У Литві Сапега має тимчасову посвідку на проживання, дівчина вчиться в магістратурі Європейського гуманітарного університету (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою «Міжнародне право і право Європейського союзу».

Софія Сапега була затримана силовиками разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем 23 травня у Мінську. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

25 травня в етері державного телебачення було показано відео, в якому Сапега  заявила, що нібито є редактором телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі», що публікує особисті дані силовиків, чиновників, суддів і журналістів державних ЗМІ. Канал в квітні був визнав в Білорусі екстремістським.

25 травня Сапегу заарештували на два місяці, наразі вона перебуває в СІЗО на Окрестіна.

За словами джерел видання «Новая Газета», Сапезі пред'явлені підозри за двома статтями кримінального кодексу Білорусі – організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством (частина 1 статті 293) і організація групових дій, пов'язаних з явною непокорою вимогам представників влади (частина 1 статті 342).

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича видно сліди від наручників.

14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича.

Скріншот відео: ПримаМедиа ТВ/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1437
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду