У Білорусі Софії Сапезі висунули обвинувачення за чотирма статтями

У Білорусі Софії Сапезі висунули обвинувачення за чотирма статтями

8 Грудня 2021
1875
8 Грудня 2021
13:59

У Білорусі Софії Сапезі висунули обвинувачення за чотирма статтями

1875
Cуд у справі Сапеги може розпочатись у січні, після вироку її можуть екстрадувати до Росії.
У Білорусі Софії Сапезі висунули обвинувачення за чотирма статтями
У Білорусі Софії Сапезі висунули обвинувачення за чотирма статтями

Слідком Білорусі висунув затриманій подрузі журналіста Романа Протасевича Софії Сапезі обвинувачення за чотирма статтями.  

Остаточне обвинувачення висунуто за низкою статей Кримінального кодексу Білорусі, зокрема:

  • Розпалювання соціальної ворожнечі і нетерпимості;
  • злочин проти інформаційної безпеки;
  • порушеня правил поводження з особистими даними;
  • погрози на адресу працівників правоохоронних органів.

За версією слідства, Сапега адмініструвала телеграм-канал «Чорна книга Білорусі», де публікували особисті дані білоруських силовиків. Цей канал оголошений у Білорусі «екстремістським». У травні державні телеканали показали відео, де Сапега сказала, що була редактором цього телеграм-каналу.

У кримінальній справі проходять, окрім Сапеги, колишні співробітники «Белтелекому», «а також інші люди, які сприяли протиправній діяльності, викладаючи персональні дані у незаконні телеграм-канали».

За попередніми даними, суд у справі Сапеги може розпочатись у січні, після вироку її можуть екстрадувати до Росії. Захист сподівається, що Сапега зможе претендувати на помилування.

23-річна Софія Сапега – громадянка Росії, але майже все життя прожила в Білорусі. У Литві Сапега має тимчасову посвідку на проживання, дівчина вчиться в магістратурі Європейського гуманітарного університету (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою «Міжнародне право і право Європейського союзу». 

Протасевич та Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

З моменту затримання опозиціонер та його дівчина перебували у СІЗО, однак 25 червня Сапегу та Протасевича помістили під домашній арешт.

Фото: София Сапега/Instagram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1875
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду