Лукашенко помилував росіянку Софію Сапегу

Лукашенко помилував росіянку Софію Сапегу

7 Червня 2023
722
7 Червня 2023
19:32

Лукашенко помилував росіянку Софію Сапегу

722
У травні 2022-го її засудили до шести років колонії за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі».
Лукашенко помилував росіянку Софію Сапегу
Лукашенко помилував росіянку Софію Сапегу

6 травня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко помилував росіянку Софію Сапегу, яка відбувала 6-річний термін у колонії за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі». 7 червня її передали делегації Приморського краю РФ. Про це пише «Українська правда» з посиланням на повідомлення білоруського державного видання «БелТА».

«Помилувану Олександром Лукашенком громадянку Росії Софію Сапегу передали 7 червня з виправної колонії в Гомелі делегації Приморського краю, яку очолив губернатор Олег Кожем’яко», — йдеться в публікації «БелТА».

Кожем’яко повідомив, що указ про помилування Лукашенко нібито підписав за зверненням російської сторони.

Сапега подякувала білоруському диктатору за те, що їй дали «другий шанс», і сказала, що в її найближчих планах — «прийти до тями».

У перші хвилини після виходу з колонії Сапезі дали можливість поговорити з батьком телефоном.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що громадянку Росії Софію Сапегу, яку у 2021 році затримали разом із журналістом Романом Протасевичем, засудили до шести років колонії за адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі». Її також зобов'язали виплатити «потерпілим» компенсацію моральної шкоди на суму 167 500 білоруських рублів та судовий збір 7 488 рублів (загалом це понад 50 тисяч доларів). 

Опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу силовики затримали 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич поверталися з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в мінському аеропорту. 

Влада Білорусі завела на Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень у Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента».  

З моменту затримання опозиціонер та його дівчина перебували в СІЗО, однак 25 червня 2021 року Сапегу та Протасевича помістили під домашній арешт.

Білоруська пропаганда записала з Протасевичем низку відео, під час яких він «зізнавався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Щирість  заяв Протасевича можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували в СІЗО.

У січні 2022 року Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він працюватиме з провладною організацією.

У травні цього року суд у Білорусі засудив колишнього редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича до восьми років колонії посиленого режиму в справі про змову з метою захоплення влади. Невдовзі стало відомо, що його помилували.

Фото: Сергій Холодилін, «БелТА»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
722
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду