Журналісти Bihus.Info оприлюднили другу частину «плівок Медведчука» (ВІДЕО)

Журналісти Bihus.Info оприлюднили другу частину «плівок Медведчука» (ВІДЕО)

25 Травня 2021
9363
25 Травня 2021
12:52

Журналісти Bihus.Info оприлюднили другу частину «плівок Медведчука» (ВІДЕО)

9363
На записах Віктор Медведчук нібито обговорював план "як не дати Україні націоналізувати нафтопродуктопровід «Самара – Західний напрямок».
Журналісти Bihus.Info оприлюднили другу частину «плівок Медведчука» (ВІДЕО)
Журналісти Bihus.Info оприлюднили другу частину «плівок Медведчука» (ВІДЕО)

Журналісти проєкту розслідувань Bihus.Info оприлюднили другу частину плівок, на яких нардеп та лідер «ОПЗЖ» Віктор Медведчук нібито обговорює перебирання контролю над українською частиною нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» у 2015 році.

Базуючись на записах журналісти припускають, що Медведчук причетний до того, що трубопровід повернувся під контроль російської «Транснефти» попри рішення Вищого господарського суду України, який затверджував права Києва на нього.

Після цього нафтопродуктопровід передали зареєстрованій у Швейцарії приватній компанії International Trading Partners, яку контролював нинішній однопартієць Медведчука Тарас Козак.

Медведчук спростовує причетність до компанії. На плівках нібито Медведчук згадує «керівника у Києві» та «головного», не називаючи прізвища. Журналісти припустили, що може йтися про п’ятого президента України з 2014 по 2019 рік Петра Порошенка, який нібито знав про передачу трубопроводу.

Редакція Bihus.Info з посиланням на редактора «Наші гроші» озвучує припущення, що Порошенко міг бути зацікавлений у ній та отримати у такий спосіб компенсацію за втрату судноремонтного заводу в Севастополі.

Порошенко в коментарі Bihus.Info заперечив свою співпрацю з Медведчуком щодо будь-яких інших питань, окрім звільнення заручників, а також звинуватив журналістів у брехні.

Автори розслідування також припускають, що частину старого дизелю, який залишався в трубопроводі після його переходу під контроль Медведчука, у 2016 році закупило Міністерство оборони України. Міністерство оборони наразі не коментувало цю заяву.

17 травня журналісти-розслідувачі Bihus.Info опублікували записи розмов нібито голови політради «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, які свідчать про його зв’язки з російськими посадовцями, бойовиками та адміністрацією п'ятого президента Петра Порошенка.

Записи Bihus.info свідчать, що з червня 2014 року Медведчук «прописався» в Адміністрації тодішнього президента і вів від її імені перемовини з бойовиками.

Пресслужба «Європейської Солідарності» заявила, що записи є фейком і чорним піаром, який координується Офісом президента.

Нардеп Медведчук назвав записи Bihus.Info фейком.

13 травня Печерський районний суд Києва постановив відправити Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. 21 травня апеляційний суд ухвалив рішення залишити Медведчука під цілодобовим домашнім арештом до 9 липня.

Медведчук і його однопартієць, нардеп Тарас Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України та РФ. Санкції введені за статтею «фінансування тероризму».

Також РНБО ухвалила рішення «вжити невідкладних заходів» для повернення у держвласність частини нафтопродуктпроводу «Самара – Західний напрямок», продаж якого пов’язували із оточенням Віктора Медведчука.

Фото: BIHUS. info/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9363
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду