Рябошапка: Боротися з Коломойським Зеленському страшнувато, тому обрали Медведчука

Рябошапка: Боротися з Коломойським Зеленському страшнувато, тому обрали Медведчука

17 Травня 2021
2902
17 Травня 2021
11:08

Рябошапка: Боротися з Коломойським Зеленському страшнувато, тому обрали Медведчука

2902
На думку Руслана Рябошапки, за Віктора Медведчука «навряд чи хтось особливо буде заступатися».
Рябошапка: Боротися з Коломойським Зеленському страшнувато, тому обрали Медведчука
Рябошапка: Боротися з Коломойським Зеленському страшнувато, тому обрали Медведчука

Ексгенпрокурор Руслан Рябошапка в інтерв’ю Радіо Свобода назвав ситуацію з судовим процесом над нардепом Віктором Медведчуком недостатньо переконливою, а саму постать лідера «ОПЗЖ»  досить зручною мішенню для влади.

На думку Рябошапки, Медведчук – зручна мішень, тому що він поєднує дві іпостасі.

«Це – і людина, яка є провідником російського впливу не тільки в Україні, а й в українському парламенті, в ключовому державному органі. І він є олігархом…Ця людина поєднує в собі і політичну діяльність, і через певні юридичні особи, пов’язані з нею, здійснює бізнес. Ця людина впливала на медіа до того моменту, поки не були застосовані санкції. І очевидно, що ця людина підпадає під політологічне визначення олігарха. Тому боротися з Коломойським було би якось трошки некомфортно Зеленському. Та й страшнувато. Тому і вибрали Медведчука. За нього навряд чи хтось з людей особливо буде заступатися. Він є фактично агентом російського впливу», – вважає Рябошапка.

Рябошапка додав, що поки що ситуація з судовим процесом над Медведчуком виглядає недостатньо переконливою.

«І не тому, що, можливо, Баканов і Венедіктова не всі докази показали, а в першу чергу тому, що ми очікували підозру за фінансування тероризму, за підтримку тероризму. Тому що санкції до телеканалів Медведчука РНБО застосувала саме за підтримку тероризму. Це важка стаття. Це особливо важкий злочин. І ми, відповідно, очікували, що і звинувачення будуть пред’явлені саме по цих статтях. А те, що ми побачили, досить неочікувано для мене. Навіть враховуючи те, що я був на посаді генпрокурора», – сказав ексгенпрокурор.

13 квітня Печерський районний суд Києва постановив відправити Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. 

Журналісти масово скаржилися поліції на перешкоджання під судом, де обирали запобіжний захід Медведчуку. 

Медведчук і його однопартієць, нардеп Тарас Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ. Підозру нардепам оголосили 11 травня за трьома епізодами.

Один із них стосується проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Другий епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод стосується подій серпня 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

11 травня СБУ проводила обшуки у київському будинку Медведчука та в офісі «ОПЗЖ». Точне місцезнаходження Тараса Козака наразі невідоме, за словами Медведчука, його однопартієць знаходиться у Білорусі «на лікуванні».

Президент РФ Володимир Путін після призначення домашнього арешту лідеру проросійської партії  Медведчуку заявив, що в Україні відбувається «зачистка політичного поля», а саму країну нібито «намагаються перетворити на антипод Росії».

5 березня 2021 року США запровадили санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського, його звинувачують у корупції і підриві демократії в Україні. Президент Володимир Зеленський заявив, що підтримує санкції США щодо Коломойського. 

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2902
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду