СБУ отримала дозвіл на затримання нардепа Тараса Козака

СБУ отримала дозвіл на затримання нардепа Тараса Козака

20 Травня 2021
1267
20 Травня 2021
14:37

СБУ отримала дозвіл на затримання нардепа Тараса Козака

1267
Раніше слідчі СБ України оголосили його у розшук. За словами Віктора Медведчука, його однопартієць знаходиться у Білорусі «на лікуванні».
СБУ отримала дозвіл на затримання нардепа Тараса Козака
СБУ отримала дозвіл на затримання нардепа Тараса Козака

Служба безпеки України отримала дозвіл на затримання нардепа «ОПЗЖ» та соратника Віктора Медведчука Тараса Козака.

Як повідомляє пресслужба СБУ, за клопотанням слідчого СБУ, погодженого Генеральним прокурором України, Печерський районний суд Києва дав дозвіл на затримання народного депутата України Тараса Козака.

Раніше слідчі СБ України оголосили його у розшук. Це відбулося після того, як 11 травня народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку було оголошено про підозру.

Зокрема, Медведчук і Козак підозрюються у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму за ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 15 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України.

«СБУ має аргументовані докази протиправної діяльності та співпраці даних осіб з країною-агресором. Наразі триває досудове слідство», – говориться у повідомленні.

11 травня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала підозри народним депутатам від «Опозиційної платформи – За життя» Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку. Також СБУ проводила обшуки у київському будинку Медведчука та в офісі «ОПЗЖ». Точне місцезнаходження Тараса Козака наразі невідоме, але за словами Медведчука, його однопартієць знаходиться у Білорусі «на лікуванні».

Медведчук і його однопартієць, нардеп Тарас Козак підозрюються у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала РФ.  

Один із них стосується проєкту проти інформаційної безпеки України під назвою «Промінь». Другий епізод стосується розграбування національних ресурсів в Азовському морі. Третій епізод стосується подій серпня 2020 року, коли Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування, особовий склад і бойову підготовку прихованого військового підрозділу Збройних Сил України.

13 квітня Печерський районний суд Києва постановив відправити Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету. Термін домашнього арешту Медведчука триватиме до 9 липня 2021 року. Також суд зобов'язав Медведчука здати закордонні паспорти. Медведчук буде оскаржувати рішення суду.

У лютому 2021 року Україна запровадила проти Медведчука та його дружини Оксани Марченко санкції за фінансування тероризму.

Також у лютому 2021 року рішенням РНБО були запроваджені санкції проти Тараса Козака, які передбачають закриття каналів «112 України», ZIK та NewsOne.

Фото: відкриті джерела 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1267
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду