Гонитва ОТТ-озброєнь. Медіапідсумки 26–30 квітня 2021 року

Гонитва ОТТ-озброєнь. Медіапідсумки 26–30 квітня 2021 року

4 Травня 2021
5540
4 Травня 2021
10:00

Гонитва ОТТ-озброєнь. Медіапідсумки 26–30 квітня 2021 року

5540
Орієнтуючись на швидке зростання українського ОТТ-сегменту, його гравці готові все більше інвестувати в контент, що впливатиме не тільки на продакшен-ринок, але й на рекламний.
Гонитва ОТТ-озброєнь. Медіапідсумки 26–30 квітня 2021 року
Гонитва ОТТ-озброєнь. Медіапідсумки 26–30 квітня 2021 року

На цьому тижні з різницею в один день з’явилися одразу дві визначні новини:

«Скажені сусіди» є «безпечнішим» варіантом з точки зору глядацької популярності, бо базується на суперуспішній українській франшизі «Скажене весілля». Водночас це локальна історія з обмеженим міжнародним потенціалом, але цілком придатна і для показу на телебаченні. «Мовчання» заявлене як дуже амбітний проєкт: 200 тис. доларів за епізод, міжнародна дистрибуція, провокативніший контент, ніж той, що виробляється для українських телеканалів.

Коментуючи питання доцільності ексклюзивних прав на контент в українському ОТТ-сегменті та економіку оригінальних серіалів для стримінгових платформ, генеральний директор «1+1 медіа» Ярослав Пахольчук у інтерв’ю «Детектору медіа» на початку року говорив так: «В ексклюзиви в Україні я не вірю, бо ринок маленький. Ти або один і маєш все. Або ділишся і всі заробляють. <…> Буде originals у партнерстві з медіагрупами, з іншими платформами. Давайте порахуємо, взявши трохи вищі цифри, ніж ті, що є зараз на ринку. Наприклад, платформа має 1 млн абонентів. Середній ARPU — 5 доларів. Це 60 млн доларів на рік. На контент вона повинна віддавати 35 % — отже є 20 млн доларів на все: і на лінійний, і на мейджорський. Для телебачення сьогодні дорогий крутий серіал — це 150–200 тис. доларів за епізод. Візьміть вісім епізодів — потрібно вкласти 1,5 млн доларів в один продукт. Нехай ще є підписка на TVoD, коли люди купуватимуть потайтлово. Припустимо, цей серіал на нашій платформі подивиться кожен десятий, тобто 100 тис. людей, заплативши по 3 долари кожен, — це 300 тис. доларів. Економіка де? Треба ж знімати хоча б 12 серіалів — по серіалу на місяць. От ми вже вкладаємо всі 20 млн доларів у цей контент».

Але що робити, якщо двоє гравців ОТТ-ринку наразі в ексклюзиви вірять і платити за контент готові? Megogo і Oll.tv мимоволі розкручують спіраль витрат на ОТТ-контент, що так чи інакше впливає й на решту ринку, причому не тільки на продакшен-сектор, але в перспективі навіть на рекламний ринок.

Українським глядачам ще тільки належить визначитися, виходячи з контентної пропозиції, яка сформується в ОТТ-сегменті, і наявних у них грошей і часу, яку кількість платних підписок вони готові одночасно мати. Загалом, рекламне агентство Zenith з посиланням на дослідження GWI, Pace panel Ukraine, 2021/1, всі 16–64 повідомляє, що у 2020 році вже 15 % українців оформили підписку на стримінгові телесервіси. При цьому 55 % українців дивилися телеконтент нелінійно, за допомогою технології відкладеного перегляду. І ця тенденція створює виклики для рекламодавців: кінець ери cookie та зростання споживання відео за запитом та передплатою ускладнить побудову brand awareness у диджиталі, оскільки заблокує цінні аудиторії від прямої реклами.

«Люди все частіше обирають контент без реклами, а це означає, що охопити споживача лише прямим розміщенням на ТБ або в диджиталі буде все складніше. Тож ми рекомендуємо комплексний підхід до планування рекламних активностей, міксуючи традиційні канали та використовуючи контентні рішення та інструменти для залучення. Як, скажімо, influencer marketing та геймінг», — коментують у Zenith.

Звісно, одразу з появою перших українських originals кардинальних змін рекламний ринок не відчує. Але й сам по собі розвиток ОТТ — це не єдиний диджитал-фактор, який на нього впливає. Електронна комерція, різноманітні прояви DTC-підходу (direct-to-consumer) — від продажу FMCG-товарів у стримах інфлюенсерів до створення індивідуальних журналістських проєктів за підпискою — ось той дивовижний новий світ, у якому ми вже живемо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5540
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду