Великий запас української міцності. Медіапідсумки 19–22 березня 2021 року

Великий запас української міцності. Медіапідсумки 19–22 березня 2021 року

23 Березня 2021
3043
23 Березня 2021
10:30

Великий запас української міцності. Медіапідсумки 19–22 березня 2021 року

3043
Воістину в України великий запас міцності, якщо попри всю нашу конкурентну завзятість, коронавірус та війну ані слава її, ані воля ще не вмерли.
Великий запас української міцності. Медіапідсумки 19–22 березня 2021 року
Великий запас української міцності. Медіапідсумки 19–22 березня 2021 року

«Я чілив (відпочивав. — Ред.) від відсутності медіавпливу. Це величезний вплив підписоти (підписників. — Ред.), вони ж чогось хочуть від тебе. І здається, що їх так багато, що ти починаєш вірити, що єдиний правильний варіант — робити так, як хочуть вони. А ще є така думка, що маси неусвідомлені, вони просто хочуть багато дофаміну, контенту. Я теж мусив якось розриватися між своїми інтересами і підписниками. <…> Якась маніпуляція була з боку глядачів. Я спочатку, можливо, близько брав це до серця, але протягом цього часу, коли я не знімав, мені було дуже спокійно. Моє життя належало тільки мені і я запитував тільки себе, що мені робити в даний момент часу», — так відповів блогер Івангай на запитання Юрія Дудя про те, як він почувався, коли на півтора року зробив паузу у зйомці своїх блогів. Цікаво, чому хибність потурання дофаміновій голці уваги глядачів та неусвідомленим маніпуляціям натовпу розуміє 25-річний блогер і не розуміють українські політики?

Минулий тиждень запам’ятався обговоренням запуску програми «Погляд з Банкової» на телеканалах «Дом» і UATV: спочатку в соцмережах активно критикували зміст і форму того, що говорила прессекретарка президента України Юлія Мендель, а після того, як автори програми зробили роботу над помилками, в соцмережах почали обговорювати, що дивитися програму стало нуднувато. Мені теж випало коментувати для одного ЗМІ, що я думаю про цю програму і, зокрема, чи це саме та форма комунікацій, за допомогою якої влада вільної України може говорити з мешканцями окупованих Росією територій. Думаю, що, на жаль, жодна програма чи навіть цілий телеканал самі по собі вже не здатні достукатися до мешканців окупованих територій.

Нещодавно я була на закритій презентації одного якісного дослідження (серія глибинних онлайн-інтерв’ю з відеозаписом) настроїв мешканців окупованого Донбасу, джерела фінансування і виконавці якого не викликають сумнівів. І там, зокрема, побачила різницю в наших і їхніх очікуваннях: наприклад, мешканці окупованого Донбасу хотіли би для себе повної амністії за винятком хіба що військових злочинців, а нещодавно запропоновані в Верховній Раді законопроєкти про колабораціонізм поки що читаються так, що під кримінальну відповідальність можуть потрапляти і шкільні вчителі. Попри обмежену свободу обміну інформацією між неокупованими і окупованими територіями України новини про ці законопроєкти, безперечно, дійшли до останніх і їх було би важко перебити будь-якою, навіть довершеною комунікацією Банкової.

А от що добре запам’яталося з пілоту вищезгаданої програми, то це те, як її автори не втрималися і перший же сюжет про фейки проілюстрували лайкою Петра Порошенка на адресу закупленої МОЗ вакцини від коронавірусу. Лайка п’ятого президента проти єдиної офіційно доступної в країні вакцини в умовах низької вакцинувальної дисципліни, поза сумнівами, була недоречною. Але і трансляція повідомлень із критикою з боку представників влади на адресу її політичних опонентів, виготовлена й доставлена бюджетним коштом у тому числі й на всю неокуповану Україну, теж не є хорошою практикою. Тим більше на тлі свіжих урядових ініціатив із протидії дезінформації.

Призначення Любові Цибульської — найкраще, що могло статися з Центром стратегічних комунікацій та інформбезпеки на старті його роботи. Але ніщо не скасовує того факту, що центрів із протидії дезінформації в нас буде два. Як би нам не пояснювали, яким чином вони взаємодіятимуть, їх усе одно буде два й це буде історія про апаратну боротьбу. Так само як незабаром в Україні може з’явитися ще одна державна платформа з матеріалами про медіаграмотність на додачу до платформи з цифрової освіти на «Дії».

Воістину в України великий запас міцності, якщо попри всю нашу конкурентну завзятість, коронавірус та війну ані слава її, ані воля ще не вмерли.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3043
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду