Деолігархізують, деолігархізують, та чи видеолігархізують? Медіапідсумки 19–25 квітня 2021 року

Деолігархізують, деолігархізують, та чи видеолігархізують? Медіапідсумки 19–25 квітня 2021 року

26 Квітня 2021
4669
26 Квітня 2021
12:00

Деолігархізують, деолігархізують, та чи видеолігархізують? Медіапідсумки 19–25 квітня 2021 року

4669
Починаючи боротьбу з олігархами, варто подумати, кого бажано бачити на їхньому місці і хто його може зайняти з високою ймовірністю. Нові обличчя з числа успішних бізнесменів, які заробили свої статки без участі у схемах із державними активами? Транснаціональні корпорації? Російські олігархи?
Деолігархізують, деолігархізують, та чи видеолігархізують? Медіапідсумки 19–25 квітня 2021 року
Деолігархізують, деолігархізують, та чи видеолігархізують? Медіапідсумки 19–25 квітня 2021 року

Нещодавно до мене звернувся один західний журналіст, який для свого видання писав статтю про деолігархізацію українських медіа. Ми зустрілися, поговорили, після розмови він звертався по додаткові дані. А коли стаття вийшла, то свої дані я в ній побачила, а от свої ідеї щодо подальших кроків — ні. Мабуть, вони не здалися слушними йому чи його редактору. Зате я побачила в тій статті інші думки, серед яких мені особливо запам’яталися дві:

  • вимикати неприбуткові телеканали;
  • забороняти одноосібне володіння телеканалами.

Опустімо міркування про те, чому всюди в світі серед журналістів так багато людей із лівими поглядами — в Україні ці погляди в професійній спільноті настільки поширені, що, можливо, це навіть стало одним із чинників згасання в нас ділової журналістики. Поговорімо про те, чому під деолігархізацією кожен розуміє щось своє.

Вимикати неприбуткові телеканали — це страшилка, ніби спеціально створена для того, щоби довести до абсурду ідею фінансової прозорості. Бо заборона неприбутковості — це фактично нівелювання принципів вільного підприємництва, унеможливлення взяття на себе ризиків при інвестуванні в інновації. А от фінансова прозорість — це хороший інструмент, особливо якщо поставити перед аудитором задачу звертати увагу на фінансування з Росії.

Прийнято думати, що великі медіавласники кістьми ляжуть, аби не допустити відкритого фінансового звітування. Але, здається, це не зовсім правда. StarLightMedia з 2019 року публікує фінансові звіти своїх телеканалів.

«StarLightMedia публікує фінансову звітність та звіти про управління телеканалів, оскільки фінансова прозорість — це хороша управлінська практика для будь-якого відповідального бізнесу. Наша фінансова звітність проходить незалежний аудит. Безумовно, це залишиться нашою практикою і в майбутньому: ми виконуємо і будемо виконувати всі вимоги законодавства щодо розкриття інформації», — так це коментує пресслужба компанії.

Зі звітами компанії всі охочі можуть ознайомитися тут, тут і тут. Я би радила зробити це всім розробникам політик, законопроєктів та рекомендацій — як із державного, так і з громадського сектору.

Що до заборони одноосібного володіння телеканалами, то є, наприклад, Inter Media Group, якою володіють кілька неродичів. Як це допомагає обмежити їхній вплив на просування в контенті цих телеканалів політичних та бізнес-інтересів їхніх власників?

Анонсуючи розробку законопроєкту про статус олігархів, президент Володимир Зеленський сказав таке: «Я запропонував Раді національної безпеки та оборони та Офісу президента разом із Антимонопольним комітетом розробити новий законопроєкт, такого у нас в Україні не було. Вважаю, що сьогодні це один із пріоритетів — розробити фундаментальний законопроєкт про статус олігарха в нашій країні. Що буде з такими особами, які будуть впроваджувати санкції, як олігархи будуть перетворюватися на бізнесменів».

Усе правильно, одне з рішень проблеми великого впливу великих гравців, безвідносно до сфери їхніх активів, – це дієве законодавство на захист конкуренції. А ще — працюючі чесні суди, прозорі конкурси на державні посади, зведена до мінімуму корупція. Іншими словами, я не вірю, що проблему можна вирішити одним законопроєктом.

А щоби в цього самурая окрім дороги з’явилася ще й мета, то починаючи боротьбу з олігархами, варто тримати в голові, кого бажано бачити на їхньому місці і хто його може зайняти з високою ймовірністю. Нові обличчя з числа успішних бізнесменів, які заробили свої статки без участі у схемах із державними активами? Транснаціональні корпорації? Російські олігархи? Особисто я, говорячи про ймовірність, ставлю на останніх: фінансово вони набагато потужніші за будь-яких українських бізнесменів та, на відміну від ТНК, звикли працювати в неідеальному з точки зору верховенства права середовищі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4669
Читайте також
11.06.2021 13:06
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
4 088
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду