ОТТ – це нова мильна бульбашка, яка надувається, – екс-СЕО StarLightMedia

ОТТ – це нова мильна бульбашка, яка надувається, – екс-СЕО StarLightMedia

16 Серпня 2021
4562
16 Серпня 2021
15:30

ОТТ – це нова мильна бульбашка, яка надувається, – екс-СЕО StarLightMedia

4562
Стрімке зростання пропозиції в українському ОТТ-сегменті і, зокрема, виробництво для нього ексклюзивних originals – це нова мильна бульбашка, яка надувається.
ОТТ – це нова мильна бульбашка, яка надувається, – екс-СЕО StarLightMedia
ОТТ – це нова мильна бульбашка, яка надувається, – екс-СЕО StarLightMedia

Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» заявив СЕО StarLightMedia у 2018–2021 роках Михайло Царьов.

«На жаль, ОТТ – це нова мильна бульбашка, яка надувається. Я сподіваюся, власники все-таки тверезо на це подивляться. Україна з точки зору свого економічного потенціалу, кількості передплатників, готових платити, вартості передплати витримає максимум дві платформи і то ті, які не будуть іти в міжнародні бібліотеки, а сфокусуються на локальному виробництві. Потрібно національне об'єднання. В іншому випадку навіть якщо всі власники в п'ятирічному горизонті викладуть сотні мільйонів доларів, то всі просто з задоволенням подивляться ці фільми, як зараз відбувається в Росії: дякуємо, “Газпром-медіа”», – сказав він.

На його думку, інвестиції в виробництво ексклюзивних originals себе не окуплять в жодному самостійному ОТТ-проєкті жодної української медіагрупи.

«Щоби зберегти передплатників, потрібно щомісяця пропонувати якийсь original. Ми всі бачимо по першому проекту Oll.tv: на серіал потрібно 1,5–2 млн доларів. У році 12 місяців, тобто мова про інвестиції 20–25 млн доларів тільки в оригінальний контент. А це всього 12 тайтлів», – пояснив пан Царьов.

Він додав, що необхідним є об’єднання ресурсів, що також підтверджує і американський досвід. Не варто забувати і про російські ОТТ-платформи, які доступні українським користувачам.

«І я точно можу сказати, що списувати лінійне телебачення – це помилка. Воно нікуди не дінеться і буде повертатися в інших форматах. Netflix тестує лінійні канали, в Британії розвивається новий напрямок FAST (free ad-supported streaming television. – Ред.). Платформи кажуть, що люди вже відмовляються від підписок і хочуть лінійного телебачення. У США на домогосподарство припадає в середньому п'ять підписок і ця кількість знижується до чотирьох, тому що відстежувати п'ять неможливо. Найуспішніші ОТТ-платформи – ті, в яких всередині є лінійне телебачення. З цієї причини зараз і Disney+, і Hulu включають лінійні телеканали. Netflix і Prime буде складно, вони тримаються тільки за рахунок великих інвестицій в originals», – додав Михайло Царьов.

Нагадаємо, наприкінці 2021 року перший оригінальний серіал «Зломовчання» вийде на Oll.tv. Над ним працюють кінокомпанія StarMedia в партнерстві з хорватською компанією Drugi plan, німецьким дистриб'ютором BetaFilm і ОТТ-платформою Oll.tv. В Україні 6-серійний проєкт вийде ексклюзивно на Oll.tv. Це єдиний в нашій країні серіал для ОТТ, який озвучує свій виробничий бюджет: 260 тис. євро за серію.

Натомість1+1 media та Film.ua працюють над серіалом «Скажені сусіди» за мотивами кінофраншизи «Скажене весілля». Він складатиметься з 24 серій, і в лютому-березні 2022 року вийде на «Київстар ТБ», а за деякий час – і на телеканалі «1+1». Також у планах «Київстар ТБ» на наступний рік – презентувати перший ексклюзивний серіал, який буде призначений виключно для ОТТ і не буде показаний на телебаченні.

Проєкт серіалу«Скажені сусіди» став одним із переможців другого пітчингу патріотичних фільмів від Мінкульту, він отримав фінансування у розмірі 900 450 грн.

Восени 2020 року телеканал «2+2» та ОТТ-платформа Megogo випустили спільний 16-серійний серіал «Ангели», який показали на Megogo, «2+2», 1+1 video та «Київстар ТБ». Раніше директор зі стратегічного розвитку Megogo Іван Шестаков розповідав «Детектору медіа», що Megogo увійшов у копродукцію по декількох проєктах, проте деталі не повідомляв.

У грудні 2020 року 1+1 media випустила 12-серійний диджитал-онлі серіал «Секс, Інста і ЗНО», який показали на 1+1 video, Volia і «Київстар ТБ».

Новий канал влітку випустив веб-серіал Fake, який показали на YouTube і Teleportal і який містив масштабну рекламну інтеграцію Nescafe.

Фото: StarLightMedia

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4562
Читайте також
26.10.2021 14:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 116
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду