Щеплення найгіршими практиками. Медіапідсумки 22–28 березня 2021 року

Щеплення найгіршими практиками. Медіапідсумки 22–28 березня 2021 року

30 Березня 2021
3330
30 Березня 2021
09:00

Щеплення найгіршими практиками. Медіапідсумки 22–28 березня 2021 року

3330
Наш і так уже полярний світ поляризується все більше, обираючи різні вектори реагування на проблеми в інформаційній сфері.
Щеплення найгіршими практиками. Медіапідсумки 22–28 березня 2021 року
Щеплення найгіршими практиками. Медіапідсумки 22–28 березня 2021 року

Нещодавно мені потрапили на очі два дивних російських дослідження, проведених ВЦИОМ у серпні 2020 року та березні 2021 року відповідно. Згідно з першим, 45% росіян побоюються прихованого чіпування, причому в сільській місцевості таких людей іще більше (57%), так само як і серед тих, у кого немає вищої освіти (51–56%). Згідно з другим дослідженням, 4% росіян вважають неправильним скасування кріпосного права в 1861 році, причому серед молоді 18–24 років такої думки дотримуються 13% респондентів.

Звісно, хочеться пожартувати, що провладний ВЦИОМ, пропонуючи в своїх опитуваннях такий порядок денний, до чогось готує російських громадян. Але тут вимальовується інший цікавий момент. Ми в Україні звикли аналізувати російську дезінформацію і говорити про поширення за її допомогою конспірологічних теорій, сіяння ворожнечі, навіювання недовіри до владних інституцій у державах — ворогах Росії. Але схоже на те, що, розповсюджуючи державну пропаганду не тільки назовні, але й всередині країни, Росія підриває й саму себе.

Проведене в липні 2020 року все тим же ВЦИОМ дослідження показало, що більше половини росіян (60%) впевнені, що є група осіб, яка прагне переписати російську історію і применшити велич Росії. Тут усе за пропагандистською класикою, яка насаджує громадянам образ ворогів, що оточили їх звідусіль. І теорії змови підходять для цього якнайкраще. Але це джин, якого складно загнати назад до пляшки. І от уже інше дослідження, проведене в лютому «Левада-Центром», засвідчило, що 64% росіян вважають коронавірус штучно створеною новою формою біологічної зброї. Версія про штучне походження вірусу домінує в усіх вікових групах, однак найпопулярніша серед старшого покоління: 71% для людей 40–54 років, 65% для людей 55 років і старше.

Сама по собі така популярність теорії про штучність коронавірусу могла би нічого не означати, але в Росії знижується число тих, хто готовий зробити щеплення вакциною «Супутник V». У грудні 2020 року 38% опитаних були готові його зробити, 58% — не готові. У лютому 2021 роки 30% — готові, не готові — 62%. Серед основних причин не робити щеплення респонденти вказують загрозу побічних ефектів (37%), необхідність дочекатися кінця випробувань (23%) і в цілому відсутність сенсу (16%). І от уже відсутність довіри до державних інституцій перетворюється на проблему, бо віщує застрягання країни в коронавірусному гетто.

ВЦИОМ намагається бути оптимістичнішим. Хоча у грудні він теж наміряв небажання вакцинуватися у 52% росіян, але пише, що серед тих, хто збирається зробити чи вже зробив щеплення, 84% віддають перевагу «Супутнику V». Зрештою, «Левада-Центр» уже давно віднесений до іноземних агентів. А всіх іноземних агентів у Росії мають намір загнати за плінтус, пишучи все нові фантасмагоричні закони. Так, 16 березня Державна Дума ухвалила так званий закон про просвітництво — фактично поправки до закону «Про освіту в Російській Федерації», які наберуть чинності з 1 червня. Закон вводить визначення просвітницької діяльності. До неї відноситься поширення знань поза освітніми програмами. Просвітницьку діяльність, зокрема читання науково-популярних лекцій, контролюватиме російський уряд, а для її проведення потрібно буде отримати спеціальну ліцензію після урядового висновку. Крім того, тепер для підписання міжнародного договору у сфері освіти російському вишу необхідно буде отримати спеціальний висновок від уповноваженого відомства — наприклад, Міністерства науки та вищої освіти.

Проти закону виступали понад 600 російських діячів культури, які підписували відкритий лист Володимиру Путіну із проханням відхилити законопроєкт. Свою заяву проти робили і представники 17 незалежних російських просвітницьких проектів, а петиція на цю тему зібрала понад 200 тисяч підписів. Влада нікого не почула, бо писала закон із чітко зрозумілими їй цілями.

Наш і так уже полярний світ поляризується все більше, обираючи різні вектори реагування на проблеми в інформаційній сфері. Поруч із найкращими практиками демократичного світу, які ми регулярно аналізуємо, ми бачимо сенс і у відстежуванні найгірших практик світу недемократичного. Нехай це буде для України таким щепленням, яке додатково оберігатиме її від вибору хибного шляху.

Фото: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3330
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду