Рада створила тимчасову слідчу комісію щодо «каналів Медведчука»

Рада створила тимчасову слідчу комісію щодо «каналів Медведчука»

17 Жовтня 2019
3548
17 Жовтня 2019
18:29

Рада створила тимчасову слідчу комісію щодо «каналів Медведчука»

3548
17 жовтня Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації.
Рада створила тимчасову слідчу комісію щодо «каналів Медведчука»
Рада створила тимчасову слідчу комісію щодо «каналів Медведчука»

За основу проект постанови № 2152 підтримали 270 народних депутатів, у цілому з урахуванням пропозицій комітету та необхідними техніко-юридичними правками – 278 народних депутатів. Жодного голосу не дала фракція «Опозиційної платформи – За життя».

Головою ТСК обрано авторку проекту постанови Ольгу Василевську-Смаглюк («Слуга народу»), заступницею голови – Олександру Устінову («Голос»).

Членами ТСК також стали: Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Олександр Качура, Святослав Юраш, Олександр Ткаченко, Сергій Швець, Юлія Яцик від «Слуги народу»; Нестор Шуфрич від «Опозиційної платформи – За життя», Олександр Абдуллін від «Батьківщини», представники від фракції «Європейська солідарність» та групи «За майбутнє».

Проект постанови пропонує такі основні завдання тимчасової слідчої комісії:

  • проведення комплексної перевірки обставин придбання, джерел надходження та руху коштів при зміні власників телеканалів NewsOne, «112 Україна», ZIK;
  • провести дослідження щодо встановлення осіб, які прямо чи опосередковано брали участь у процесі зміни власників вказаних телеканалів, є бенефіціарними власниками, впливають на редакційну політику телеканалів;
  • проведення дослідження щодо частки у сфері інформаційного ринку та ринку телевізійного мовлення, яка належить телеканалами NewsOne, «112 Україна», ZIK;
  • проведення перевірки відомостей щодо систематичного розповсюдження вищевказаними телеканалами ідей та тез, що можуть загрожувати інтересам національної безпеки, оборони та територіальної цілісності України;
  • проведення розслідування щодо здійснення інформаційними телеканалами спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на підрив обороноздатності, деморалізацію особового складу Збройних Сил України та інших військових формувань, провокування екстремістських проявів, підживлення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів в Україні та інших проявів загроз інформаційній безпеці України.
  • встановлення, збір інформації та отримання пояснень від осіб та/або підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розгляду яких утворено Тимчасову слідчу комісію;
  • надання пропозицій щодо законодавчого врегулювання питання заборони монополізації інформаційного простору України;
  • у випадку встановлення достатніх підстав, ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Щодо двох останніх пунктів Регламентний комітет Верховної Ради мав зауваження і правки, оскільки надання пропозицій щодо законодавчих змін можуть робити парламентські комітети, а висновки тимчасових слідчих комісій Верховної Ради не є вирішальними для органів, які здійснюють кримінальне провадження, повідомив голова Регламентного комітету Сергій Кальченко.

Нагадаємо, три інформаційні телеканали – NewsOne, «112 Україна» і ZIK – належать Тарасу Козаку і входять до медіахолдингу «Новини», який очолює телепродюсер Олексій Семенов. Він скуповував ці канали поступово, з жовтня 2018-го по червень 2019 року. Тарас Козак – близький соратник українського політика, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, їхні брати – бізнес-партнери.

Нардеп Микита Потураєв розповідав, що у команди президента є напрацювання рішень щодо каналів Медведчука. Президент Володимир Зеленський заявляв, що знає, звідки у Віктора Медведчука гроші на фінансування партії та телеканалів.

Журналісти виявили, що цивільна дружина Тараса Козака має спільний з подружжям Оксани Марченко і Віктора Медведчука нафтовий бізнес у Росії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3548
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
информационная оккупация
1643 дн. тому
Медведчук - кум Путина! И этим всё сказано... Самое большое зло, которое совершили путиноиды - это создание полностью лживой информационной матрицы. Путинисты организовали широкую кампанию по массовой дезинформации как российского населения, так и всего мира (там где пропускают путинскую пропаганду). У них везде тотальная ложь, начиная с ихтамнетов и заканчивая абсолютно любым, казалось бы не самым важным, вопросом. Ложь как способ существования путинского режима, ложь навязываемая всему миру. Это преступление перед человечеством, за которое путиноидов надо судить, как судили фашистов на Нюрнбергском процессе. Ведь человек - это не только его тело, но и психика, которая и возвышает человека над животным. Массовая дезинформация - это опускание людей до уровня животных, содействие деградации всего человеческого населения, до которого способны дотянуться путиноиды-дезинформаторы и связанные с ними организации. Мир ещё никогда ранее не сталкивался с подобными угрозами (активные деструктивные действия в информационной сфере, массовая дезинформация, создание лживого информационного поля). Это то, чем занимаются на путинских телеканалах, а также то, чем занимаются путинские боты в Интернете. У них есть отработанная методология, включающая стандартные приёмы демагогии (переключение внимания, подмена понятий, переход на личность собеседника, навешивание ярлыков и пр.), разного рода обман и троллинг. Сидят сотни специально обученных людей и в круглосуточном режиме выливают в Интернет ложь (ментальную гниль и проказу), ведут бесплодные демагогические споры, сводяющиеся к тому, чтобы какими угодно путями отбелить Путина и его окружение. Что может быть хуже для информационного пространства? Это такое же загаживание планеты, как и загрязнение воздуха или воды. Как мусорные свалки или радиационное загрязнение. Это нечисть, которая проникает повсюду и отравляет психику людей. Это отвратительно и аморально. Придёт время и всему этому ещё будет дана точная оценка, и последствия для путиноидов и всех их прислужников ещё будут.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду