Верховна Рада не підтримала звіт Тимчасової слідчої комісії щодо «каналів Медведчука»

Верховна Рада не підтримала звіт Тимчасової слідчої комісії щодо «каналів Медведчука»

17 Червня 2020
3756
17 Червня 2020
13:15

Верховна Рада не підтримала звіт Тимчасової слідчої комісії щодо «каналів Медведчука»

3756
Комісія припинила свою діяльність.
Верховна Рада не підтримала звіт Тимчасової слідчої комісії щодо «каналів Медведчука»
Верховна Рада не підтримала звіт Тимчасової слідчої комісії щодо «каналів Медведчука»

17 червня Верховна Рада не підтримала звіт парламентської Тимчасової слідчої комісії з розслідування зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації.

Ця комісія розслідувала обставини купівлі трьох інформаційних каналів – «112 Україна», NewsOne і ZIK – народним депутатом від «Опозиційної платформи – За життя» Тарасом Козаком і вплив на ці канали нардепа від ОПЗЖ, кума Володимира Путіна Віктора Медведчука та вплив Російської Федерації. Аналіз звіту ТСК можна прочитати тут.

Проєкт постанови № 3363 про звіт ТСК підтримав лише 191 народний депутат. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив, що комісія припинила свою діяльність.

Проєкт постанови передбачав взяти до відома звіт ТСК, направити його до Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державного бюро розслідувань, Державної фіскальної служби України, а також Національного антикорупційного бюро України з метою перевірки викладеної у ньому інформації. Припинити повноваження ТСК. А також оприлюднити звіт Тимчасової слідчої комісії у газеті «Голос України» та на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.

Звіт ТСК доповідала голова комісії Ольга Василевська-Смаглюк зі «Слуги народу». Через брак часу вона коротко розповіла лише про деякі висновки ТСК щодо одного каналу – «112 Україна». Вона процитувала колишнього формального власника «112 Україна» Андрія Подщипкова, який розповідав про спроби у 2015 році Олександра Онищенка купити «112 Україна» в інтересах Петра Порошенка, а потім про переговори Макара Пасенюка щодо купівлі каналу в інтересах Петра Порошенка. Також розповіла про те, що рух коштів Тараса Козака на купівлю каналу міг відбуватися через російські та білоруські банки. Чому саме Білорусь стала центром телевізійних угод – Козак пояснень не надав, зауважила вона.

Член ТСК Олександра Устінова з «Голосу» додала, що ТСК просила правоохоронні органи, які ведуть кримінальні провадження щодо купівлі телеканалів і несплаті податків (зокрема, СБУ) надати інформацію, але вони так і не надали. «Я підтримую мою колегу, яка сказала, що ці канали були куплені при попередній владі. І замість того, щоб боротися з цими каналами, з ними намагалися домовитися. У звіті згадується дуже багато представників колишньої топ-еліти, яка сидить у цій Верховній Раді», – сказала пані Устінова. Вона також наголосила, що зараз «ці телеканали пов’язані з Медведчуком і проросійськими силами. Там є російські гроші».

Микола Княжицький з «Європейської солідарності» назвав «сюром», що «колишня журналістка телеканалу, який частково належать народному депутату з партії ОПЗЖ, розслідує його діяльність в заснуванні інших телеканалів, які належать або йому, або його колезі з тої самої фракції». У такий спосіб він звернув увагу на те, що Ольга Василевська-Смаглюк працювала на каналі «1+1», а нещодавно одним зі співвласників «1+1» виявилася дружина народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука Оксана Марченко.

Пан Княжицький назвав важливими два пункти звіту, про які не згадала Ольга Василевська-Смаглюк. Перший – що з липня 2019 року СБУ розслідує можливу причетність бенефіціарних власників NewsOne до фінансування оборонного комплексу Росії. Пан Княжицький звинуватив пані Василевську-Смаглюк у замовчуванні цієї інформації, тому що вона «отримувала зарплату» від цього ж власника. Другий пункт – купівля ZIK відбулася з приховуванням від оподаткування. «Але очільниця комісії не пише про це запит, а пише запит про Порошенка і Подщипкова», – обурився однопартієць Петра Порошенка.

Микола Княжицький запропонував продовжити роботу ТСК до жовтня.

Олег Волошин з «Опозиційної платформи – За життя» говорив про те, що в правоохоронних органів достатньо повноважень розслідувати комерційні питання придбання каналів, і закликав не вдаватися до цензури – мовляв, якщо комусь із глядачів не подобається те, що показує якийсь канал, він може перемкнути на інший.

Нагадаємо, 17 жовтня 2019 року Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію щодо «каналів Медведчука». А 17 квітня 2020 року члени ТСК зареєстрували проєкт постанови № 3363 про звіт ТСК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3756
Читайте також
30.07.2020 14:29
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
8 384
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду