Бородянський запропонував заборонити росіянам володіти ЗМІ в Україні

Бородянський запропонував заборонити росіянам володіти ЗМІ в Україні

30 Жовтня 2019
3112
30 Жовтня 2019
15:30

Бородянський запропонував заборонити росіянам володіти ЗМІ в Україні

3112
Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський запропонував законодавчо обмежити можливість володіти засобами масової інформації в Україні російським громадянам, а також – використовувати російський капітал у фінансуванні ЗМІ.
Бородянський запропонував заборонити росіянам володіти ЗМІ в Україні
Бородянський запропонував заборонити росіянам володіти ЗМІ в Україні

Про це 30 жовтня він сказав під час Форуму Єдності в Маріуполі.

«Ми вважаємо, що ми можемо і повинні формувати у світовому контексті нові правові моделі, які дозволяють ефективно відрізняти фейк від не фейку, ефективно відповідати на виклики гібридної війни, ефективно боротися з таким явищем як глибинні фейки. Елементами таких дій стане введення в юридичне поле поняття та критеріїв маніпулювання суспільною думкою. Ми також по-іншому будемо захищати представників медіа не тільки юридично, але й фінансово. Ми повинні ввести обмеження на володіння ЗМІ російським громадянам, або використання російського капіталу щодо фінансування або участі в ЗМІ. Ми повинні ввести обов’язкову реєстрацію або ліцензування для різних видів медіа», – повідомив Володимир Бородянський.

За його словами, російська пропаганда та маніпуляції в інформаційному середовищі України породжують низку страхів у мешканців окупованих територій на лінії розмежування.

Крім того, він презентував дані моніторингу маніпуляцій, які використовувала російська пропаганда впродовж останніх п’яти років, проведеного InMind спільно з USAID-Internews.

«Ми знаємо, що 30 % українців регулярно користується російськими ЗМІ. Це в середньому по Україні. Росіяни говорять про нас, що "Україна – це країна культу фашизму, країна, де процвітає антисемітизм". "Україна, – брешуть росіяни. – Це країна терористів, де готують бойовиків ІДІЛ, де дають їм шенгенські паспорти і відправляють в Європу". "Україна, – брешуть росіяни. – Країна транзиту наркотиків, місце для випробування хімічної зброї американськими лабораторіями". Крім того, поруч з цими наративами постійно повторюються фрази, що "Росія не є стороною конфлікту на Донбасі, що вона добровільно бере участь у переговорному процесі, бо вона за мир і допомагає братським народам". Що "російська армія благодарная и миротворческая, що референдум в Криму відбувся за бажання самих кримчан, що Крим завжди був російським, що Україна – це частина Росії і що ми – один народ"», – сказав пан Бородянський.

Він також навів дані дослідження, про яке уже писав «Детектор медіа», яке свідчить про те, що лише 11 % насправді вміють відрізняти фейки. При тому, 65 % вважають, що вміють.

Нагадаємо, нардеп Микита Потураєв розповідав, що у команди президента є напрацювання рішень щодо каналів Медведчука. Президент Володимир Зеленський заявляв, що знає, звідки у Віктора Медведчука гроші на фінансування партії та телеканалів

9 жовтня Регламентний комітет Ради підтримав створення ТСК щодо діяльності каналів «групи Медведчука». Тимчасова слідча комісія має розслідувати придбання Тарасом Козаком (соратником Віктора Медведчука) каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK, а також діяльність цих медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3112
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду