Цивільна дружина Тараса Козака має спільний бізнес з Марченко і Медведчуком у РФ – ​«Схеми»

Цивільна дружина Тараса Козака має спільний бізнес з Марченко і Медведчуком у РФ – ​«Схеми»

6 Вересня 2019
6337
6 Вересня 2019
12:04

Цивільна дружина Тараса Козака має спільний бізнес з Марченко і Медведчуком у РФ – ​«Схеми»

6337
Народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Тарас Козак, який володіє телеканалами ZIK, NewsOne та «112 Україна», не вказав у своїй декларації дані про власність його цивільної дружини Наталії Лавренюк, яка має спільний з подружжям Оксани Марченко і Віктора Медведчука нафтовий бізнес у Росії, а також –майно в Україні.
Цивільна дружина Тараса Козака має спільний бізнес з Марченко і Медведчуком у РФ – ​«Схеми»
Цивільна дружина Тараса Козака має спільний бізнес з Марченко і Медведчуком у РФ – ​«Схеми»

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший»).

За даними журналістів, у Наталії Лавренюк є український і російський паспорти, вона має 25% частку в компанії «НЗНП Трейд», яка бурить нафтові свердловини в Ханти-Мансійському автономному окрузі Росії (дані про це містяться в реєстрі юридичних осіб Росії). Телеведуча Оксана Марченко, дружина народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука, контролює в цій компанії 61% (це – частка кіпрської компанії Ventolor Holding LTD, якою одноосібно володіє українська телеведуча через фірму Tumillon Investments LTD).

Крім того, Наталія Лавренюк значиться власницею приватного підприємства «Лілія», журналісти також виявили в неї 12 квартир у Києві та Львові і ще з десяток земельних ділянок на Київщині. Попри це, сукупно за останні 14 років її офіційні доходи склали близько п’яти мільйонів гривень.

За даними «Схем», Наталія Лавренюк й Тарас Козак щонайменше з 2005 року постійну літають разом у закордонні відрядження – спільних перельотів протягом 10 років журналісти нарахували понад 100, а саме: у Париж, Ніццу, Флоренцію, Рим, Лондон, Цюрих та різні курортні острови.

Крім того, Наталія Лавренюк є матір’ю дитини Тараса Козака, що підтвердив він сам. «Ні дитину, ні Лавренюк, ні оформлене на неї бізнес в Росії та майно в Україні депутат в декларацію не вніс. Приховування відомостей про особу, з якою декларант перебуває у фактичних шлюбних відносинах, і недекларування оформленого на неї майна та бізнесу – це злочин, кажуть антикорупційні юристи», – йдеться в повідомленні.

Наталія Лавренюк не відповіла на питання журналістів у месенджері, її телефон був також вимкнений. Тарас Козак, своєю чергою, у відповідь запитав: «А що – це заборонено? (спільно літати, – Ред.)» і додав: «У нас є спільна дитина».

На уточнення «Схем», чому згадок про неї немає в декларації, він попросив надіслати йому письмові питання. Утім, до ефіру на них так і не відповів.

«Виходить, що депутат Козак, схоже, наслідував приклад свого давнього політичного соратника Медведчука, оформивши свою частку у спільному з ним російському бізнесі на жінку. І якщо Медведчук залучив цю схему, щоб обійти американські санкції, – можна лише припустити, що Козак так вчинив, щоб під них не потрапити», – йдеться в розслідуванні.

Нагадаємо, 6 вересня 2018 року вийшов випуск програми «Схеми», присвячений російському бізнесу дружини Віктора Медведчука. Згідно з розслідуванням, телеведуча Оксана Марченко має бізнес в РФ, заснований після 2014 року. Вона контролює компанію, яка перемогла в конкурсі на право видобувати нафту на Гавриківському родовищі в Ханти-Мансійському автономному окрузі Росії. Це одне з трьох найбільших російських нафтогазових родовищ.

У вересня 2018 року Віктор Медведчук розповів у інтерв’ю телеканалу NewsOne, що він керує нафтогазовим бізнесом Оксани Марченко в Росії.

Тарас Козак – близький соратник українського політика, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа - За життя» і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, їхні брати – бізнес-партнери. 5 жовтня 2018 року Тарас Козак став власником телеканалу NewsOne. 14 грудня 2018 року він став кінцевим бенефіціаром ще й каналу «112 Україна». Згідно з поданою ним декларацією, він заплатив за «112 Україна» і NewsOne близько $ 4 млн.

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6337
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду