Бородянський розповів, за що журналістів можуть притягнути до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)

Бородянський розповів, за що журналістів можуть притягнути до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)

22 Листопада 2019
3064
22 Листопада 2019
16:20

Бородянський розповів, за що журналістів можуть притягнути до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)

3064
Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський розповів, що кримінальна відповідальність журналістам може загрожувати за публікацію проплачених неправдивих матеріалів задля впливу на громадську думку. На його думку, такий влив може становити загрозу національній безпеці країни.
Бородянський розповів, за що журналістів можуть притягнути до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)
Бородянський розповів, за що журналістів можуть притягнути до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)

Про це він повідомив в коментарі НВ.

«Коли я як третя особа прийшов до вас і сказав – ось вам $10 тис., напишіть, будь ласка, статтю про щось, що не є правдою з метою якогось спеціального результату, який я хочу отримати у громадській думці. Більше того, я буду платити кожного разу $10 тис., і ви будете писати такі статті кожного дня у великому обсязі», – пояснив Володимир Бородянський.

За його словами, така зміна громадської думки може шкодити національним інтересам держави.

«Я глибоко переконаний, що дезінформація і ось такі відносини між журналістом і, наприклад, замовником фейків є загрозою національній безпеці країни. Я вважаю цей злочин порівнянним з державною зрадою, умовно кажучи. Або близько до цього», – переконаний міністр.

Він уточнив, що журналістів будуть звільняти від кримінальної відповідальності за так звані «інформаційні злочини», якщо вони інформуватимуть про такі випадки: «Ви взяли гроші, але написали заяву уповноваженому, що був такий-то випадок. Все, ви звільняєтесь від відповідальності».

Крім того, за його словами, якщо кримінального покарання для журналістів не повинно бути ні за яких обставин, то «ми повинні визнати, що ми не ведемо інформаційну війну».

«Тоді у нас звичайна історія, у нас немає країни-агресора, у нас тимчасово не окуповували території, у нас немає військовополонених, росіяни не втручаються в наші внутрішні справи. Якщо так, тоді ми просто зариваємо голову в пісок. Я проти цього», – сказав він.

Володимир Бородянський вважає, що української влади має «ввести в законодавче поле України поняття "дезінформації", "небезпечної інформації"» і захистити громадян від вживання дезінформаційного продукту.

Він додав, що більша частина концепції законопроєкту про захист інформаційного простору «спрямована на саморегулювання».

«З'являється організація – об'єднання журналістів – яка, наприклад, буде видавати журналістські картки, що засвідчують статус журналіста. Або позбавляти цього статусу. … Вона буде виносити рішення про маніпулятивність, про ступінь маніпулятивності», — розповів пан Бородянський.

За словами міністра, ці рішення і будуть впливати на медіаринок.

«Ступінь цього впливу буде визначатися в тому числі тим законодавством, яке ми разом будемо розробляти. У нас є якесь бачення, але його доповнить професійне співтовариство», — зазначив він.

Нагадаємо, 6 листопада міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський сказав, що вважає, що потрібно на законодавчому рівні захищати інформаційне поле від маніпуляцій, а журналістів – від тиску. За його словами, має бути посилена відповідальність для журналістів за розповсюдження маніпулятивної та неправдивої інформації. Це буде зроблено шляхом введення в законодавство поняття та критеріїв маніпулювання суспільною думкою. Він додав, що за замовлення та здійснення такого маніпулювання має бути введена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. При цьому він зауважив, що потрібно зберігати баланс між захистом інформаційного простору і захистом свободи слова.

13 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник голови Микита Потураєв публічно презентували концепцію майбутнього закону про медіа, над яким наразі працюють члени комітету. У новому законі має з’явитися розділ про гарантії та захист прав журналістів. Пропонується ввести за рахунок медіа страхування життя і здоров’я журналістів від ризиків, пов’язаних з професійною діяльністю.

15 листопада в «Укрінформі» міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський і перший заступник міністра Анатолій Максимчук провели публічну дискусію «Свобода слова, захист журналістів та інформаційного простору України від дезінформації (маніпуляції і фейків)». Запрошеним медійникам представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством. За словами Володимира Бородянського, скоріше за все, питання захисту інформаційного простору будуть винесені в окремий законопроєкт, з приблизною назвою «Про боротьбу з дезінформацією». Детальніше про ініцативи міністерства читайте тут

Фото: Олександр Медведєв / НВ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3064
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
1609 дн. тому
Бородянский хочет наказывать журналистов за то, чем сам активно занимался, будучи гендиром СТБ: публикацией в программе «Вікна-Новини» платных сюжетов: Більшість сюжетів у інформаційній програмі “Вікна-новини” на телеканалі СТБ мають замовний характер. Про це у своїй статті “Заджинсовані “Вікна” пише колишня журналістка телеканалу Наталя Соколенко: https://imi.org.ua/news/sokolenko-bilshist-syujetiv-vikon-djinsa-i4435 А ещё на СТБ сразу после конечной заставки «Викна-Новости» выходил платный сюжет. Это продолжалось очень долго. Формально эта реклама называлась «бизнес-новостью»)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду